Kandid

Kandid

Francois Marie Arouet Voltaire

Candide ili Optimizam filozofski je roman objavljen 1759. godine u Genevi. Roman se sastoji od 29 poglavlja i zaključka, pri čemu svako poglavlje predstavlja zasebnu temu.

Svojim je remek-djelom Voltaire iznio svoj odgovor na stajališta Leibnizove filozofije koja u kontekstu pogleda na svijet i ljude zagovara optimizam. Prema Leibnizovoj filozofiji svijet u kojem živimo je najbolji mogući svijet, stoga ga treba promatrati s ljepše strane. Ta je misao u romanu stavljena u opreku s događajima koje likovi proživljavaju.

Nositelj Leibnizove filozofije u romanu je učitelj Panglos. Prema njegovoj teoriji optimizma svaka stvar na svijetu ima svoje mjesto i svrhu i sve je onako kako treba biti. Svoja je uvjerenja prenio na Candidea koji ih je naivno prihvatio. Suočeni sa stvarnim svijetom i nesrećama u kojima je nemoguće primijeniti Panglosovu teoriju, Candide počinje sumnjati u njegove riječi. Naposljetku je glavni junak došao do spoznaje da je svijet okrutan te da ga se ne može promatrati s tolikim optimizmom.

Voltaireov se roman smatra i satiričnim romanom jer osim što je opovrgava, Voltaire, Leibnizovu teoriju izravno ismijava. To je vidljivo u trenutku kada Candideu daju priliku da izabere na koji će ga od dva ponuđena načina ubiti, a on im odgovara da je volja slobodna te da ne želi odabrati nijedan način.

Roman završava razgovorom učitelja Panglosa i Candidea u kojemu Panglos ističe da se svi događaji koje je Candide doživio nadovezuju jedan na drugi u najboljem od mogućih svjetova. Da ih nije doživio, ne bi sada imao svoj vrt koji ga čini sretnim.

“Dobro rečeno – odgovori Candide – no nama valja obrađivati svoj vrt”, posljednja je rečenica romana koja pokazuje da Candide više ne prihvaća naivno Panglosova uvjerenja.

Suprotstavljajući se Leibnizovoj teoriji optimizma, Voltaire ukazuje na besmislenost filozofiranja o tome kako svijet funkcionira. Njegova je idejna poruka da svatko može učiniti nešto čime će mu život biti ugodniji.

Naslov izvornika
Candide
Prijevod
Milan Predić
Dimenzije
20 x 11 cm
Broj strana
133
Nakladnik
Rad, Beograd, 1961.
 
Srpski jezik, latinica, broširano.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u dobrom stanju (tragovi korištenja)
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Požutjeli listovi
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Hegel i francuska revolucija

Hegel i francuska revolucija

Joachim Ritter
Veselin Masleša, 1989. Tvrde korice.
7,6557,64
Propast Zapada

Propast Zapada

Oswald Spengler
Službeni glasnik, 2020. Tvrde korice.
Knjiga se sastoji od dva toma
39,99301,30
Snaga egzistencije

Snaga egzistencije

Vladimir Milisavljević
Fedon, 2010. Broširano.
9,997,9960,20
Rođenje tragedije

Rođenje tragedije

Friedrich Nietzsche

Rođenje tragedije iz duha glazbe djelo je njemačkog filozofa Friedricha Nietzschea objavljeno prvi put 1872. godine. Ovo je njegovo prvo objavljeno filozofsko djelo i zajedno s Nesuvremenim razmatranjima predstavlja rani period njegova filozofiranja.

Kultura, 1960. Tvrde korice s ovitkom.
7,9960,20
Niccolò Machiavelli - Izabrano djelo

Niccolò Machiavelli - Izabrano djelo

Niccolò Machiavelli
Globus, 1985. Tvrde korice s ovitkom.
Knjiga se sastoji od dva toma
59,99451,99
Sumrak idola

Sumrak idola

Friedrich Nietzsche

Sumrak idola je jedno od Nietzscheovih zadnjih djela, dovršeno 30. rujna 1888. u Torinu. Sažetak je to njegovih kasnijih filozofskih stavova, već ranije razrađivani problemi, no sad izneseni na sažetiji i zaoštreniji način.

Misao, 2011. Broširano.
4,9537,30