Kandid

Kandid

Francois Marie Arouet Voltaire

Candide ili Optimizam filozofski je roman objavljen 1759. godine u Genevi. Roman se sastoji od 29 poglavlja i zaključka, pri čemu svako poglavlje predstavlja zasebnu temu.

Svojim je remek-djelom Voltaire iznio svoj odgovor na stajališta Leibnizove filozofije koja u kontekstu pogleda na svijet i ljude zagovara optimizam. Prema Leibnizovoj filozofiji svijet u kojem živimo je najbolji mogući svijet, stoga ga treba promatrati s ljepše strane. Ta je misao u romanu stavljena u opreku s događajima koje likovi proživljavaju. Nositelj Leibnizove filozofije u romanu je učitelj Panglos. Prema njegovoj teoriji optimizma svaka stvar na svijetu ima svoje mjesto i svrhu i sve je onako kako treba biti. Svoja je uvjerenja prenio na Candidea koji ih je naivno prihvatio. Suočeni sa stvarnim svijetom i nesrećama u kojima je nemoguće primijeniti Panglosovu teoriju, Candide počinje sumnjati u njegove riječi. Naposljetku je glavni junak došao do spoznaje da je svijet okrutan te da ga se ne može promatrati s tolikim optimizmom. Voltaireov se roman smatra i satiričnim romanom jer osim što je opovrgava, Voltaire, Leibnizovu teoriju izravno ismijava. To je vidljivo u trenutku kada Candideu daju priliku da izabere na koji će ga od dva ponuđena načina ubiti, a on im odgovara da je volja slobodna te da ne želi odabrati nijedan način. Roman završava razgovorom učitelja Panglosa i Candidea u kojemu Panglos ističe da se svi događaji koje je Candide doživio nadovezuju jedan na drugi u najboljem od mogućih svjetova. Da ih nije doživio, ne bi sada imao svoj vrt koji ga čini sretnim. “Dobro rečeno – odgovori Candide – no nama valja obrađivati svoj vrt”, posljednja je rečenica romana koja pokazuje da Candide više ne prihvaća naivno Panglosova uvjerenja. Suprotstavljajući se Leibnizovoj teoriji optimizma, Voltaire ukazuje na besmislenost filozofiranja o tome kako svijet funkcionira. Njegova je idejna poruka da svatko može učiniti nešto čime će mu život biti ugodniji.

Naslov originala
Candide
Prijevod
Milan Predić
Dimenzije
20 x 11 cm
Broj strana
133
Nakladnik
Rad, Beograd, 1961.
 
Srpski jezik, latinica, broširano.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u dobrom stanju (tragovi korištenja)
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Požutjeli listovi
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Kant - život i učenje

Kant - život i učenje

Ernst Cassirer

Knjiga o Kantu iz pera Ernsta Cassirera nije samo akademski uzoran prikaz života i djela filozofa iz Köningsberga, već je i filozofsko svjedočenje jednog filozofa o drugom filozofu.

Hinaki, 2006. Broširano.
14,99112,94
Novija filozofija Zapada

Novija filozofija Zapada

Vladimir Filipović
Matica hrvatska, 1968. Tvrde korice.
4,993,7428,20
Govor o dostojanstvu čovekovu

Govor o dostojanstvu čovekovu

Giovanni Pico Della Mirandola
Filip Višnjić, 1994. Tvrde korice.
14,99112,94
Snaga egzistencije

Snaga egzistencije

Vladimir Milisavljević
Fedon, 2010. Broširano.
9,9975,27
Niče i filozofija

Niče i filozofija

Gilles Deleuze
Plato, 1999. Broširano.
14,9911,9990,35
Pobuna protiv modernog sveta

Pobuna protiv modernog sveta

Julius Evola

Evola je tipičan predstavnik europske intelektualne desnice za koju su moderne ideologije, bez obzira na predznak, samo manifestacije opadanja europske civilizacije i njezin sve ubrzaniji sunovrat u barbarstvo.

Gradac, 2010. Broširano s ovitkom.
16,99128,01