Juraj Dobrila i hrvatski jezik u Istri

Juraj Dobrila i hrvatski jezik u Istri

Teodora Fonović Cvijanović
Cvijanović

Raščlambom i opisom jezika Jurja Dobrile Teodora Fonović Cvijanović istražuje povijest hrvatskoga standardnog jezika u 19. stoljeću.

Budući da znanstvenoj i široj zajednici opisuje manje poznati tekst molitvenika Otče, budi volja tvoja Jurja Dobrile, i to u više izdanja, autorica donosi izvorne zaključke o Dobrilinu jeziku, ali i o hrvatskom jeziku 19. stoljeća na dosad nedovoljno istraženom istarskom području. U knjizi se opisuju slovopisna, pravopisna, jezična i stilska obilježja Dobrilina molitvenika, što pomaže proširivanju spoznaja o svim navedenim razinama hrvatskoga jezika 19. stoljeća. Autorica prikazuje i ideje Jurja Dobrile o jeziku iznesene u časopisu “Naša sloga”, najutjecajnijem onodobnom istarskom časopisu na hrvatskom jeziku. Time knjiga uz znanstvenu ima i stručnu vrijednost za veći krug čitatelja.

Knjiga je namijenjena svim proučavateljima hrvatskoga jezika i kulture jer sadrži izvorne podatke o odnosu Jurja Dobrile s ostalim hrvatskim filolozima toga doba (Račkim, Strossmayerom, Kurelcem…). Osvjetljuje se i Dobrilin odnos prema različitim filološkim školama: izrijekom prema riječkoj, jezičnim obilježjima prema zagrebačkoj filološkoj školi te neizravno prema idejama i jezičnim obilježjima hrvatskih vukovaca. Zbog toga je knjiga Juraj Dobrila i hrvatski jezik u Istri namijenjena svim proučavateljima povijesti hrvatskoga jezika. Osim toga, mnogobrojni izvorni podatci pomoći će u pripremi seminarskih radova i daljnjim istraživanjima studentima diplomskih i poslijediplomskih studija. Knjiga će pri osvjetljavaju razvoja hrvatskoga jezika u Istri u odnosu prema hrvatskom jeziku 19. stoljeća poslužiti i široj znanstvenoj zajednici, a objavljenim dijelovima izvornih tekstova o jeziku i narodu zainteresirat će veći krug čitatelja koje zanimaju kulturološke spoznaje.

Urednik
Anita Šikić
Ilustracije
Davorka Vadanjel
Naslovnica
Dubravka Zglavnik Horvat
Dimenzije
23 x 15 cm
Broj strana
218
Nakladnik
Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 2022.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-1-56581-231-4

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Arheologija književnog dela

Arheologija književnog dela

Radoman Kordić

Eseje u ovoj knjizi objedinjuje piščevo nastojanje da se uz pomoć psihoanalitičkih tumačenja odgonetnu tajne književnog djela.

Prosveta, 1975.
Srpski. Ćirilica. Broširano.
2,99
Domovinski eseji

Domovinski eseji

Zvonko Kovač

Rasprave, ogledi i kritike o domaćim autorima i temama.Knjiga donosi i autorovu bio-bibliografiju.

Insula, 2009.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,36
Traganje za korijenima: osobna antologija

Traganje za korijenima: osobna antologija

Primo Levi

Radi se, prije svega, o knjizi za lektiru, lijepu i ugodnu štivu (antologije, kada su dobro učinjene, ugodne su knjige, osim što su i korisne); zatim, kao što je rečeno, radi se i o autoportretu, o razgolićivanju sebe.

Sipar, 2008.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
9,14 - 9,24
Kontinenti: eseji

Kontinenti: eseji

Miłosz
Czesław Miłosz

Milosz u ovoj knjizi eseja pruža nekoliko cjelina: radove o Gombrowiczu, što je najzanimljivije, budući se radi o poljskom piscu, te paralele Dostojevski-Svedenborg, Dostojevski-Sartre, i eseji o Šestovu, Blakeu i Čehoviču.

Dečje novine, 1986.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
8,75
Kaleidoskop

Kaleidoskop

Željka Čorak

Prvom objavljenom knjigom eseja, kritika i članaka o likovnim umjetnosti i književnosti Kaleidoskop, Željka Čorak pokazala je širok raspon zanimanja i stilsku osobitost izraza.

Razlog, 1970.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,35
Duh Dostojevskog

Duh Dostojevskog

Berđajev
Nikolaj Berđajev

S predgovorom Mirka Đorđevića i pogovorom Nikole Miloševića.

NIRO Književne novine, 1981.
Srpski. Latinica. Broširano.
11,52