Dizajneri sa zlatnog brda - od mons aureusa do bauhausa

Dizajneri sa zlatnog brda - od mons aureusa do bauhausa

Monografija Dizajneri sa zlatnog brda / Od Mons Aureusa do Bauhausa vrijedna je knjiga, rezultat napora znanstvenika i stručnjaka iz nekoliko zemalja, a zajednička im je tema bila smještanje u zavičajni i međunarodni kontekst dvoje umjetnika rođenih potkraj 19. stoljeća u Baranji. Radi se o informativno iscrpnoj knjizi o Baranjcima koji su bili đaci slavnoga Bauhausa, prve visoke škole koja je povezala umjetnost i umjetnički obrt, odnosno primijenjenu umjetnost. Školu je u Weimaru 1919. inicirao i vodio arhitekt Walter Gropius, a 1924. ona seli u Dessau, gdje za njezine potrebe Gropius projektira i zgradu. Škola ponovo seli 1931, ovaj put u Berlin. Nakon Gropiusa direktori su bili slavni arhitekti Ludwig Mies van der Rohe i Hannes Meyer. Čim su došli na vlast 1933, nacisti zatvaraju Bauhaus kao leglo „komunjara“. Na Bauhausu profesori su bili neki od najvećih umjetnika, arhitekata i dizajnera 20. stoljeća: Kandinsky, Klee, Albers i supruga mu Annelise, Feininger, Móholy Nágy, Breuer, Schlemmer, Gabo, Van der Rohe…

Knjigu Dizajneri sa zlatnog brda napisali su razni autori, specijalisti za pojedina područja, zalaganjem osječke neprofitne udruge za rad s mladima Breza i Grada Osijeka. Izdavač je zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, a urednice Vesna Meštrić i Tünde Šipoš Živić. Vizualni izgled knjige osmislio je Bojan Sivački. Protagonisti su umjetnici Otilija (Otti) Berger i Andor Weininger, koji su se školovali na slavnoj školi Bauhaus. Weininger se školi priključuje 1921, a Bergerova nešto kasnije, 1926. U tom kratkom razdoblju preuzeli su utjecajnu ulogu. Otti je bila i profesorica na toj čuvenoj školi, vodila je radionicu za tkanje naslijedivši na tom mjestu Anni Albers. Otti i Andor svojim će idejama i ostvarenjima širiti duh Bauhausa i nakon njegova formalnog prestanka s radom. Ukazivanje upravo na ulogu dvoje dizajnera rođenih u Baranji na Bauhausu važno je za duhovnu i kulturnu tradiciju ne samo lokalne zajednice nego i za čitave Hrvatske.

Urednik
Vesna Meštrić, Tunde Šipoš Živić
Ilustracije
Pabian Zsofia
Naslovnica
Bojan Sivački
Dimenzije
26,5 x 18,5 cm
Broj strana
225
Nakladnik
Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 2015.
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53988-213-4

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Nekorišteno
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

V. Šeferov

V. Šeferov

Vladislav Kušan

Monografija izdana povodom 50 godišnjice rada slikara Vilka Šeferova.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, 1969.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
14,52
Biblija očima velikih slikara - Knjiga 9. Novi zavjet, Evanđelja (1.dio)

Biblija očima velikih slikara - Knjiga 9. Novi zavjet, Evanđelja (1.dio)

Biblija očima velikih slikara je Večernjakova edicija, koja je u 12 knjiga objavila najveća umjetnička djela s biblijskim motivima i pratećim citatima, koja narativno slijede tok pripovijedanja u Svetoj knjizi.

Večernji list, 2010.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
29,22 (komplet)
Ivan Lacković Croata: Crteži, grafike

Ivan Lacković Croata: Crteži, grafike

Biškupić et al.
Božo Biškupić, Josip Depolo, Jean-Louis Depierris, Ivan Golub, Margherita Guidacci, Anatol Jakovs...

U Lackovićevom slikarstvu značajno mjesto zauzima crtež – ova monografija neposredno i pravo svjedočanstvo u majstorstvu ovog izvanrednog crtača, kojeg je A. Jakovsky meritorno nazvao "najboljim crtačem u naivnoj umjetnosti".

Sveučilišna naklada Liber (SNL), 1977.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
23,56
Umjetnost danas

Umjetnost danas

Read
Herbert Read
Mladost, 1957.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
7,32 - 9,54
Muzeji svijeta - Nacionalni antropološki Mexico

Muzeji svijeta - Nacionalni antropološki Mexico

Glavne teme u knjizi obuhvaćaju etnologiju, etnografiju i folklor.

Mladost, 1977.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
10,98
El Greco

El Greco

Michael Scholz-Hänsel

#18. Svaka knjiga u Taschenovoj seriji Basic Art sadrži detaljan kronološki sažetak umjetnikova života i rada, koji pokriva kulturnu i povijesnu važnost umjetnika, približno 100 ilustracija u boji s objašnjenjima, sažetu biografiju.

Taschen, 2007.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,32