Taksi za televiziju

Taksi za televiziju

Vesna Ćuro-Tomić

Nika Gracijani živi u svijetu koji je puno odrasliji, ozbiljniji i neduhovitiji od nje. Među ljudima koji su neusporedivo bolje oboružani u borbi u opstanak. Kao tapirica među tigrovima, lavovima i ponajviše kojotima…

Umjesto da napiše angažirani roman, s likom heroine i stradalnice, Vesna je napisala knjigu u kojoj je glavna junakinja samo jako zbunjena. Iako kuži sve.

Niz Taksi za televiziju teče nekoliko paralelnih priča. Jedna je obiteljska, druga je priča o djetinjstvu, a treća je o životu i radu na Hrvatskoj televiziji.

Svako malo upetlja se i četvrta, pojavi se muž koji je pročitao ono što je napisano i dijeli neke jako čudne i vesele pohvale i primjedbe.

Nika s obitelji živi u Velikoj Mlaki. Kuća im je ružna i mračna, pa je teško svojom pažnjom uspijeva oživjeti. Nikada nije dvaput skuhala isto jelo, najmanje voli pospremati, ali voli da je sve na svojem mjestu.

Između slika svakodnevnog zagrebačkog života, nižu se uspomene o djetinjstvu na periferiji Sarajeva koje se tek spremalo odrasti i zakititi se neonima.

Nika već dvadeset godina radi na Hrvatskoj televiziji. Ni u tom svijetu birokracije, spletki, šetajućih ikona, ljutih hrvatskih osvetnika i faca koje su vazda na strani pobjednika – svejedno radi li se o ratu ili o naručivanju kave – ne snalazi se najbolje.

Niz banalnih scena Vesna je pretvorila u lijep, šarmantan i gotovo nježan književni tekst. Reklo bi se da joj je Bog dao naivnost koja je potrebna da bi zgrada na Prisavlju mogla biti tretirana kao literarna činjenica. Kaže da je oduvijek pisala, ali to nije nikome pokazivala.

Misli da je pisanje jedini talent koji ima, ali u nedovoljnoj količini da bi bila pisac. To naravno nije točno, ali dobro zvuči.

Dimenzije
25 x 17 cm
Broj strana
697
Nakladnik
Algoritam, Zagreb, 2004.
 
Hrvatski jezik, latinica, tvrde korice.
ISBN
978-9-53220-175-8

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Stanarka napuštene kuće

Stanarka napuštene kuće

Anne Bronte
Nakladni zavod Matice Hrvatske, 1975. Tvrde korice s ovitkom.
6,9952,67
Anđeli Milosrđa - Miss Paulina Irby

Anđeli Milosrđa - Miss Paulina Irby

Josip Lešić
Veselin Masleša, 1990. Tvrde korice s ovitkom.
3,9930,06
Izgubljeni profil

Izgubljeni profil

Françoise Sagan
Naprijed, 1987. Tvrde korice.
2,9922,53
Američka predigra

Američka predigra

Neda Miranda Blažević
Grafički zavod Hrvatske (GZH), 1989. Broširano.
2,9922,53
Smrt nije kraj

Smrt nije kraj

Nusret Idrizović

"Smrt nije kraj" je roman koji čini snažan prodor u psihologiju jednog vremena, koji otkriva najtamnije mrlje ljudske svijesti, iskonske patnje ljubavnika, patničke zanesenosti izgubljenih ljudi koji u određenom vremenu nisu našli svoje podneblje.

Svjetlost, 1960. Broširano.
6,324,7435,71
Karavana robova

Karavana robova

May
Karl Friedrich May
Otokar Keršovani, 1964. Broširano.
4,6635,11