Prijatelj fotograf

Prijatelj fotograf

Boris Greiner

Strukturirani mnogo više kao 'zrnca za razgovor uz kavu' nego romansi­rana biografija, kratki prozni odlomci približavaju neobičnu osobnost Borisa Cvjetanovića, jednog od naših najznačajnijih fotografa.

Temeljeći se uglavnom u autentičnim Cvjetanovićevim doživljajima, što ih on sam vrlo često u društvu i prepričava, tekstovi oblikuju platformu iz koje proizlaze motivi njegova umjetničkog djelovanja, no jednako tako oblikuju i određeni svjetonazorski, a možemo reći i moralni, profil. Izvorno, dakle, dokumentarne, a ne fikcionalne prirode, priče kao podlogu uzimaju brojne apsurdne doživljaje što im je Cvjetanović protagonist, te ih izborom i oblikom predstavljanja, odnosno autorskom perspektivom, formatiraju u ogledni primjer, gotovo arhetip određena konteksta. No, u njima se istodobno očituje i arhetip ponašanja karakte­rističan za protagonista, stoga priče postaju djelatne i na razini skiciranja njegova portreta. Epizode se nižu nasumično, narativ izgrađuju ne poštujući niti kronološki niti tematski slijed. Njihov razvoj zapravo ne nastoji zaokružiti portret, nego izolirati svojevrstan uzorak ponašanja, primjetan u posve različitim okolnostima. Upravo činjenica da je u fragmentarnoj raspršenosti moguće raspoznati određeni uzorak, ali ga nije moguće definirati, ilustrira i jednu od ključnih karakteristika glavnog lika - neoznačivost. Epizode brojim primjerima svje­doče manifestacijama vrlo konkretna stava, koji redom pripadaju sustavu, njemu samome očito vrlo jasnom, reklo bi se opipljivom, no temeljna načela tog sustava neprestano bježe, ne želeći se povinovati uobičajenim formama, ostaju u sferi neuhvatljivog. (Boris Greiner)

Dimenzije
20 x 12 cm
Broj strana
92
Nakladnik
Petikat, Zagreb, 2018.
 
Tiraž: 350 primjeraka
 
Hrvatski jezik, latinica, broširano.
ISBN
978-9-53694-632-7

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Diogenes

Diogenes

Šenoa
August Šenoa
Binoza. Tvrde korice.
2,99 - 3,7422,53 - 28,18
Tajanstveni čovek

Tajanstveni čovek

Andrej Platonov

Andrej Platonov je izuzetna pojava u književnosti dvadesetog stoljeća, pisac posebne i vrlo samosvojne poetike koga su nazivali i „ ruskim Orvelom". Uz Bulgakova, Harmsa, Šalamova i Babelja, jedan je od najvećih i najoriginalnijih pisaca sovjetske Rusije.

Nolit, 1968. Tvrde korice.
12,3693,13
Roman jednog spahije - pripovijest iz muslimanskog svijeta na Senegalu

Roman jednog spahije - pripovijest iz muslimanskog svijeta na Senegalu

Pierre Loti
Naklada kraljevske zemaljske tiskare, 1920. Tvrde korice.
5,744,3132,47
Neverovatna i tužna istorija nevine Erndire i njene bezdušne babe: sedam priča

Neverovatna i tužna istorija nevine Erndire i njene bezdušne babe: sedam priča

Marquez
Gabriel Garcia Marquez

Ni jedan od tekstova koji čine ovu knjigu nisu bili zamišljeni da ugledaju svjetlost u sadašnjem obliku. Priče polaze od projekta knjige pripovjedaka za djecu koji nije ostvaren i kraće novele “Istorija Erendire”, nastale iz epizode “Sto godina samoće”.

Dečje novine, 1979. Broširano.
2,9922,53
Otvoreni čamac

Otvoreni čamac

Stephen Crane

Hemingwayeva preporuka za čitanje: anegdota kaže kako je Hemingway mladom studentu novinarstva Arnoldu Samuelsonu, uz popis obavezne literature za čitanje, poklonio svoj roman Starac i more i Otvoreni čamac Stephena Cranea.

Sloga, 1957. Broširano.
6,995,5942,12
Sedamnaest trenutaka proljeća : politička kronika (1945)

Sedamnaest trenutaka proljeća : politička kronika (1945)

Julijan Semjonov
Globus, 1977. Tvrde korice s ovitkom.
6,9952,67