Prijatelj fotograf

Prijatelj fotograf

Boris Greiner

Strukturirani mnogo više kao 'zrnca za razgovor uz kavu' nego romansi­rana biografija, kratki prozni odlomci približavaju neobičnu osobnost Borisa Cvjetanovića, jednog od naših najznačajnijih fotografa.

Temeljeći se uglavnom u autentičnim Cvjetanovićevim doživljajima, što ih on sam vrlo često u društvu i prepričava, tekstovi oblikuju platformu iz koje proizlaze motivi njegova umjetničkog djelovanja, no jednako tako oblikuju i određeni svjetonazorski, a možemo reći i moralni, profil. Izvorno, dakle, dokumentarne, a ne fikcionalne prirode, priče kao podlogu uzimaju brojne apsurdne doživljaje što im je Cvjetanović protagonist, te ih izborom i oblikom predstavljanja, odnosno autorskom perspektivom, formatiraju u ogledni primjer, gotovo arhetip određena konteksta. No, u njima se istodobno očituje i arhetip ponašanja karakte­rističan za protagonista, stoga priče postaju djelatne i na razini skiciranja njegova portreta. Epizode se nižu nasumično, narativ izgrađuju ne poštujući niti kronološki niti tematski slijed. Njihov razvoj zapravo ne nastoji zaokružiti portret, nego izolirati svojevrstan uzorak ponašanja, primjetan u posve različitim okolnostima. Upravo činjenica da je u fragmentarnoj raspršenosti moguće raspoznati određeni uzorak, ali ga nije moguće definirati, ilustrira i jednu od ključnih karakteristika glavnog lika - neoznačivost. Epizode brojim primjerima svje­doče manifestacijama vrlo konkretna stava, koji redom pripadaju sustavu, njemu samome očito vrlo jasnom, reklo bi se opipljivom, no temeljna načela tog sustava neprestano bježe, ne želeći se povinovati uobičajenim formama, ostaju u sferi neuhvatljivog. (Boris Greiner)

Dimenzije
20 x 12 cm
Broj strana
92
Nakladnik
Petikat, Zagreb, 2018.
 
Tiraž: 350 primjeraka
 
Hrvatski jezik, latinica, broširano.
ISBN
9789536946327

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Snižena cijena: 7,996,3948,16
Popust od 20% vrijedi do 24.03.2023. 23:59
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Lik i druge pripovijesti

Lik i druge pripovijesti

Isaac Bashevis Singer

"Henry Miller zadnjih je godina svoga života govorio kako je na početku spisateljske karijere htio pisati kao Knut Hamsun, a kako sada, u zadnjem desetljeću, da se ponovo rodi, želi pisati kao Isak Bashevis Singer." - Dario Grgić

August Cesarec, 1987. Broširano.
4,9937,60
Ostatak iskušenja

Ostatak iskušenja

Milan Mirić

Ostatak iskušenja je izbor iz proze Milana Mirića, esejista, pripovjedača, dramskog pisca i feljtonista. Pokrenuo je i uređivao časopis “Razlog” i istoimenu biblioteku.

Razlog, 1968. Broširano.
9,9975,27
Modra barka

Modra barka

Vinko Buj
Hartly, 1998. Broširano.
7,9960,20
Taras Buljba

Taras Buljba

Nikolaj Vasiljevič Gogolj

Taras Buljba je romantizirana povijesna novela čija je radnja smještena u prvu polovicu 17. stoljeća, a napisao ju je Nikolaj Gogolj. Na njoj se nalaze stariji zaporoški kozak Taras Buljba i njegovi sinovi Andrij i Ostap.

Rad, 1962. Broširano.
4,9937,60
Jezive priče

Jezive priče

Anton Pavlovič Čehov

Izbor i prevod rukoveti Čehovljevih novela pod zajedničkim naslovom "Jezive priče". "Jezivo" je ovdje izraz pustoši i besmislenosti života koji protiče u tupoj anonimnosti, učmalosti i banalnosti svakodnevice, u kojoj se kreću Čehovljevi junaci.

Svjetlost, 1963. Broširano.
7,9960,20
Izabrane pripovijesti

Izabrane pripovijesti

Vjenceslav Novak
Matica hrvatska, 1925. Tvrde korice.
Knjiga se sastoji od 4 toma
16,99128,01