Civilizacija

Civilizacija

Kenneth Clark
Clark

Knjiga je sastavljena od rukopisa istoimene popularne televizijske serije. Bogato ilustrirana. Prvo izdanje na hrvatskom.

Kenneth Clark, učenik Bernarda Berensona, danas najpoznatiji i najveći evropski povjesničar kulture, napisao je neobičnu i veoma vrijednu knjigu, živu i strastvenim angažmanom prožetu povijest kulture Evrope, gdje nadmašuje sve već poznate i konvencionalne kalupe kada je riječ o jednoj ovakvoj materiji.

Kao model za nastanak i razvoj zapadne umjetnosti, tamo od romantike, pa sve do 20. stoljeća, Kenneth Clark promatra, suvereno vladajući tematikom, manifestacije, pozadinu i cjelokupnu snagu zapad- ne kulture nastojeći sve to čitaocima učiniti pristupačnim. U stvaranju genija vidi opstanak naše civilizacije, pišući o tome prenosi to i na čitaoca: »Upitan o tome što više govori o pravom stanju društva, da li govor ministra za građevinarstvo ili zgrade sagrađene u njegovo vrijeme, dao bi prednost zgradama.«

U zgradama, slikama i skulpturama, u pjesništvu i mislima pojedinih epoha, napisana je autobiografija Evrope, a sve nam to Kenneth Clark pokazuje u ovoj knjizi. Još jednoč smo osvjedočeni, čitajući ovu knjigu, kako nam govori čovjek svestrano obrazovan, kako nam podastire nasljeđe i sjaj zapadne kulture znalac kojemu možemo podariti punu vjeru.

Autor nas vodi od pada Rimskog Carstva do današnjih dana, ne pokušavajući dati potpuni pregled, nego se posvećuje prijelomnim momentima. Na toj povijesnoj pozadini nam prikazuje čovjeka, koji je davao razvoju civilizacije novu energiju i proširio naše poimanje svijeta. Prikazuje genijalna ostvarenja u arhitekturi, kiparstvu, slikarstvu, filozofiji, književnosti. Kao autor povezuje umjetnost sa poviješću civilizacije; njegov izvanredni osjećaj za duh, što ga umjetnine utjelovljuju, omogućuje mu da nam prikaže građevinu ili kip s elementom novog otkrića pa, iako je to nešto što već poznajemo, ili nešto što još nismo vidjeli ili poznavali, ono je za nas veličanstveno ostvarenje.

Ta izvanredna knjiga fascinira. Zahvaljuje senzacionalni uspjeh emisijama u boji, što su bile reproducirane na televiziji BBC. Televizijski ekran koristio je Kenneth Clark dvije godine snimajući svoja putovanja, obilazeći umjetnine Starog i Novog svijeta, polazeći sa škotske obale sve do Mediterana, obilazeći gradove i mjesta od kulturnog značenja u čitavom svijetu: živa slika, živa riječ prethodila je ovoj knjizi i ona je, po tome, jedna od najzanimljivijih edicija te vrsti na čitavom svijetu.

Naslov izvornika
Civilisation. A personal view
Prijevod
Leo Držić
Urednik
Mirjana Milač
Naslovnica
Drago Železinger, Tone Glavan
Dimenzije
28 x 21 cm
Broj strana
349
Nakladnik
Mladost, Zagreb, 1972.
 
Hrvatski jezik, latinica, tvrde korice s ovitkom.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Leonardo da Vinči

Leonardo da Vinči

Clark
Kenneth Clark

Na kraju knjige dodatak sa 67 str. s tablama reprodukcija.

Srpska književna zadruga (SKZ), 1964. Tvrde korice.
18,54
Radionica istorije

Radionica istorije

Furet
François Furet

Oni koji se bave prakticiranjem povijesti kao discipline i kao intelektualne djelatnosti bit će zaintrigirani pogledom na povijest koji François Furet nudi u ovoj zbirci eseja.

Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića, 1994. Broširano.
11,99
Enciklopedijski leksikon : Istorija

Enciklopedijski leksikon : Istorija

Interpress, 1970. Tvrde korice s ovitkom.
8,98
Odiseja čovječanstva

Odiseja čovječanstva

Ivor Janković, Ivor Karavanić, Jacqueline Balen

Razvoj čovjeka i materijalnih kultura starijeg kamenog doba.

Arheološki muzej, 2005. Broširano.
9,98
Kraljevstvo gospodara prstenova : Drevne predaje o prstenu i gralu

Kraljevstvo gospodara prstenova : Drevne predaje o prstenu i gralu

Gardner
Laurence Gardner

U ovom djelu Laurencea Gardnera, legendarne potrage za “prstenom nad prstenima“ i Svetim Gralom, prvi su put stavljene u isti kontekst.

Mozaik knjiga, 2008. Broširano.
10,24
Ilustrirana povijest svijeta : Pretpovijest

Ilustrirana povijest svijeta : Pretpovijest

Neil Morris

Otkrijte podrijetlo povijesti, od Velikog praska do začetka života, i od ljudske evolucije do otkrića pisma.

24 sata, 2010. Tvrde korice.
3,20