Civilizacija

Civilizacija

Kenneth Clark
Clark

Knjiga je sastavljena od rukopisa istoimene popularne televizijske serije. Bogato ilustrirana. Prvo izdanje na hrvatskom.

Kenneth Clark, učenik Bernarda Berensona, danas najpoznatiji i najveći evropski povjesničar kulture, napisao je neobičnu i veoma vrijednu knjigu, živu i strastvenim angažmanom prožetu povijest kulture Evrope, gdje nadmašuje sve već poznate i konvencionalne kalupe kada je riječ o jednoj ovakvoj materiji.

Kao model za nastanak i razvoj zapadne umjetnosti, tamo od romantike, pa sve do 20. stoljeća, Kenneth Clark promatra, suvereno vladajući tematikom, manifestacije, pozadinu i cjelokupnu snagu zapad- ne kulture nastojeći sve to čitaocima učiniti pristupačnim. U stvaranju genija vidi opstanak naše civilizacije, pišući o tome prenosi to i na čitaoca: »Upitan o tome što više govori o pravom stanju društva, da li govor ministra za građevinarstvo ili zgrade sagrađene u njegovo vrijeme, dao bi prednost zgradama.«

U zgradama, slikama i skulpturama, u pjesništvu i mislima pojedinih epoha, napisana je autobiografija Evrope, a sve nam to Kenneth Clark pokazuje u ovoj knjizi. Još jednoč smo osvjedočeni, čitajući ovu knjigu, kako nam govori čovjek svestrano obrazovan, kako nam podastire nasljeđe i sjaj zapadne kulture znalac kojemu možemo podariti punu vjeru.

Autor nas vodi od pada Rimskog Carstva do današnjih dana, ne pokušavajući dati potpuni pregled, nego se posvećuje prijelomnim momentima. Na toj povijesnoj pozadini nam prikazuje čovjeka, koji je davao razvoju civilizacije novu energiju i proširio naše poimanje svijeta. Prikazuje genijalna ostvarenja u arhitekturi, kiparstvu, slikarstvu, filozofiji, književnosti. Kao autor povezuje umjetnost sa poviješću civilizacije; njegov izvanredni osjećaj za duh, što ga umjetnine utjelovljuju, omogućuje mu da nam prikaže građevinu ili kip s elementom novog otkrića pa, iako je to nešto što već poznajemo, ili nešto što još nismo vidjeli ili poznavali, ono je za nas veličanstveno ostvarenje.

Ta izvanredna knjiga fascinira. Zahvaljuje senzacionalni uspjeh emisijama u boji, što su bile reproducirane na televiziji BBC. Televizijski ekran koristio je Kenneth Clark dvije godine snimajući svoja putovanja, obilazeći umjetnine Starog i Novog svijeta, polazeći sa škotske obale sve do Mediterana, obilazeći gradove i mjesta od kulturnog značenja u čitavom svijetu: živa slika, živa riječ prethodila je ovoj knjizi i ona je, po tome, jedna od najzanimljivijih edicija te vrsti na čitavom svijetu.

Naslov izvornika
Civilisation. A personal view
Prijevod
Leo Držić
Urednik
Mirjana Milač
Naslovnica
Drago Železinger, Tone Glavan
Dimenzije
28 x 21 cm
Broj strana
349
Nakladnik
Mladost, Zagreb, 1972.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Leonardo da Vinči

Leonardo da Vinči

Clark
Kenneth Clark

Na kraju knjige dodatak sa 67 str. s tablama reprodukcija.

Srpska književna zadruga (SKZ), 1964.
Srpski. Ćirilica. Tvrde korice.
18,54
Povijest 17: Predvečerje rata i drugi svjetski rat

Povijest 17: Predvečerje rata i drugi svjetski rat

Iako suočeno s unutarnjim nemirima, jačanjem fašizma i nacizma te socijalnim, nacionalnim i kolonijalnim razlikama, nakon Prvog svjetskog rata čovječanstvo je ipak očekivalo mir...

Europapress holding, 2008.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,52
Pogled unatrag: Memoari 1963-1969

Pogled unatrag: Memoari 1963-1969

Lyndon Baines Johnson
Globus, 1974.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,99
Čovjek i svijet u toku stoljeća

Čovjek i svijet u toku stoljeća

Borivoj Maksimović
Epoha, 1966.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,997,49
Najveće kulture svijeta 4: Japan

Najveće kulture svijeta 4: Japan

Brigitte Bizalion

Najveće kulture svijeta kolekcija je osam knjiga koje govore o velikim svjetskim civilizacijama. Knjige su po prvi puta izdane u Hrvatskoj 2005. godine u Rijeci od izdavača Extrade d.o.o., ali je i svih osam knjiga izdano i posebno za Večernji list.

Extrade, 2005.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
6,20
Povijest 12: Kolonijalizam i građanske revolucije

Povijest 12: Kolonijalizam i građanske revolucije

Europapress holding, 2008.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
7,62