Povratak šume Striborove
Retka knjiga

Povratak šume Striborove

Mirko Ćurić

Bajka napisana nadahnuta Šumom Striborovom Ivane Brlić Mažuranić i hrvatskom narodnom bajkom iz okolice Pečuha Dijete i šarkanj, koju je 1885. zapisao Nikola Tordinac.

Slikovnica “Povratak Šume Striborove” je knjiga o tome kako nitko nije predodređen za dobro ili zlo, i kako se sa zlim ne smije urotiti čak ni kada želimo ostvariti dobro. Za razliku od prethodnih devetnaest đakovačkih slikovnica, ova je u prvom redu namijenjena „odrasloj“ književnoj publici, iako će biti pristupačna i djeci. Što se dogodi kada se plemenita baka, zbog koje je šuma Striborova prestala biti začarana, nađe na umoru, a bića iz šume Striborove, koja zatvorena zatočena u bezdanu, shvate da se sada mogu vratiti na svjetlo dana i ponovno upravljati ljudskim sudbinama? Na to pitanje pokušava odgovoriti ova slikovnica.

Dvadeseta po redu đakovačka slikovnica pod nazivom “Povratak šume Striborove”, za koju je tekst napisao đakovački književnik Mirko Ćurić, a ilustracije uradila mlada đakovačka umjetnica Petra Balekić. “Đakovačke slikovnice” su autorski projekt književnika Mirka Ćurića, utemeljen na izvornim narodnim bajkama iz Đakova i Ðakovštine, zabilježenih u radu dr. Milene Papratović: Narodne pripovijetke iz okolice Ðakova, objavljenom u Zborniku za život i običaje hrvatskog naroda iz 1940. godine te etnografskim zapisima đakovačkog književnika Nikole Tordinca iz 1885. Projekt traje od 2004., a obogaćuju ga izvornim ilustracijama hrvatski akademski slikari i slikarice poput Ivana Antolčića, Siniše Simona, Vjekoslava Voje Radoičića, Andree Bassi, Monike Vladisavljević, Manuele Vladić Maštruko, Katarine Kuric, Veronike Sinko, Patricije Drenjančević, Petre Balekić i drugih. Đakovačke slikovnice iz ove edicije prevedene su na engleski i mađarski jezik. Osim u Hrvatskoj, predstavljene su više puta na Međunarodnom sajmu knjiga u Budimpešti te na najvećem sajmu dječje knjige na svijetu, u Bologni, 2014. u sklopu izložbenog prostora Republike Hrvatske. Za razliku od prethodnih devetnaest đakovačkih slikovnica, ova je u prvom redu namijenjena “odrasloj” književnoj publici, iako će biti pristupačna i djeci, kaže autor Mirko Ćurić.

Urednik
Ivan Stipić
Ilustracije
Petra Balekić
Dimenzije
25 x 25 cm
Broj strana
28
Izdavač
24 sata, Zagreb, 2018.
 
Tiraž: 500 primeraka
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53729-559-2

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u vrlo dobrom stanju
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Savijeni listovi
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Što je naše od starine : đakovački pisci 18. i 19. stoljeća

Što je naše od starine : đakovački pisci 18. i 19. stoljeća

Mirko Ćurić

Autor, književni povjesničar, kritičar i jezični stručnjak, istraživanjem opusa osmero najznačajnijih književnih i prosvjetno-kulturnih djelatnika đakovačkog zlatnog doba pruža književni, ali i širi uvid u to doba.

Društvo hrvatskih književnika, 2013.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,52
Prigodnice biskupu Strossmayeru objavljene u Glasniku od 1874. do 1905.

Prigodnice biskupu Strossmayeru objavljene u Glasniku od 1874. do 1905.

Mirko Ćurić

Knjiga počasti biskupu Josipu Juraju Štrosmajeru objavljena je povodom stogodišnjice njegove smrti, a pjesme u knjizi objavljene su u Glasniku Eparhije bosanskohercegovačke u periodu od 1874. do 1905. godine.

Matica Hrvatska, 2005.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
9,98
Prozor do vrta

Prozor do vrta

Lovrak
Mato Lovrak
Mladost, 1964.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,88
Talijanske narodne priče i bajke 1-2

Talijanske narodne priče i bajke 1-2

Vesna Krajačić
Logos, 1988.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
Knjiga se sastoji od dva toma
9,96
1000 zašto, 1000 zato

1000 zašto, 1000 zato

Snežana Pejaković, Slobodanka Imperl

1000 zašto i 1000 zašto je knjiga za sva moguća pitanja koja dete može da postavi, a u ovoj knjizi može da nađe odgovor.

Vuk Karadžić, 1991.
Srpski. Ćirilica. Tvrde korice.
13,42
Dvije pripovijetke

Dvije pripovijetke

Kozarac
Josip Kozarac

Ove priče prikazuju probleme hrvatske svakodnevice u 19. veku - raspad tradicionalnog slavonskog seoskog života, nestanak seoskih zadruga, prodaju zemlje strancima, odlazak seljaka u grad.

Školska knjiga, 1986.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
1,98