Povratak šume Striborove
Rijetka knjiga

Povratak šume Striborove

Mirko Ćurić

Bajka napisana nadahnuta Šumom Striborovom Ivane Brlić Mažuranić i hrvatskom narodnom bajkom iz okolice Pečuha Dijete i šarkanj, koju je 1885. zapisao Nikola Tordinac.

Slikovnica “Povratak Šume Striborove” je knjiga o tome kako nitko nije predodređen za dobro ili zlo, i kako se sa zlim ne smije urotiti čak ni kada želimo ostvariti dobro. Za razliku od prethodnih devetnaest đakovačkih slikovnica, ova je u prvom redu namijenjena „odrasloj“ književnoj publici, iako će biti pristupačna i djeci. Što se dogodi kada se plemenita baka, zbog koje je šuma Striborova prestala biti začarana, nađe na umoru, a bića iz šume Striborove, koja zatvorena zatočena u bezdanu, shvate da se sada mogu vratiti na svjetlo dana i ponovno upravljati ljudskim sudbinama? Na to pitanje pokušava odgovoriti ova slikovnica.

Dvadeseta po redu đakovačka slikovnica pod nazivom “Povratak šume Striborove”, za koju je tekst napisao đakovački književnik Mirko Ćurić, a ilustracije uradila mlada đakovačka umjetnica Petra Balekić. “Đakovačke slikovnice” su autorski projekt književnika Mirka Ćurića, utemeljen na izvornim narodnim bajkama iz Đakova i Ðakovštine, zabilježenih u radu dr. Milene Papratović: Narodne pripovijetke iz okolice Ðakova, objavljenom u Zborniku za život i običaje hrvatskog naroda iz 1940. godine te etnografskim zapisima đakovačkog književnika Nikole Tordinca iz 1885. Projekt traje od 2004., a obogaćuju ga izvornim ilustracijama hrvatski akademski slikari i slikarice poput Ivana Antolčića, Siniše Simona, Vjekoslava Voje Radoičića, Andree Bassi, Monike Vladisavljević, Manuele Vladić Maštruko, Katarine Kuric, Veronike Sinko, Patricije Drenjančević, Petre Balekić i drugih. Đakovačke slikovnice iz ove edicije prevedene su na engleski i mađarski jezik. Osim u Hrvatskoj, predstavljene su više puta na Međunarodnom sajmu knjiga u Budimpešti te na najvećem sajmu dječje knjige na svijetu, u Bologni, 2014. u sklopu izložbenog prostora Republike Hrvatske. Za razliku od prethodnih devetnaest đakovačkih slikovnica, ova je u prvom redu namijenjena “odrasloj” književnoj publici, iako će biti pristupačna i djeci, kaže autor Mirko Ćurić.

Urednik
Ivan Stipić
Ilustracije
Petra Balekić
Dimenzije
25 x 25 cm
Broj strana
28
Nakladnik
24 sata, Zagreb, 2018.
 
Tiraž: 500 primjeraka
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53729-559-2

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u vrlo dobrom stanju
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Savijene stranice
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Što je naše od starine : đakovački pisci 18. i 19. stoljeća

Što je naše od starine : đakovački pisci 18. i 19. stoljeća

Mirko Ćurić

Autor, književni povjesničar, kritičar i jezični stručnjak, istraživanjem opusa osmero najznačajnijih književnih i prosvjetno-kulturnih djelatnika đakovačkog zlatnog doba pruža književni, ali i širi uvid u to doba.

Društvo hrvatskih književnika, 2013.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,52
Povratak u doba jazza

Povratak u doba jazza

Mirko Ćurić

“Povratak u doba jazza” je dobro ispričana priča o vremenu Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Privlačica, 1996.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,62
Na tragu

Na tragu

Danko Oblak
Mladost, 1979.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
5,20
Hello, children!

Hello, children!

James Mcallister
Interpress, 1974.
Engleski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
3,98
Devetorica hrabrih

Devetorica hrabrih

Lovrak
Mato Lovrak
Mladost, 1963.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
5,22
Mačak

Mačak

Zlatko Tomičić

Tomičićev mačak Lazar živo je stvorenje koje se, razumljivo, bitno razlikuje od čovjeka, mačak koji ima svoj svijet, ali i životinja koja razumije čovjeka.

Školska knjiga, 1997.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,64