Zašto je Marx bio u pravu

Zašto je Marx bio u pravu

Terry Eagleton
Eagleton

Marx je svojom bujnom i beskompromisnom kritikom kapitalizma preobrazio naše shvaćanje povijesti čovječanstva. Je li marksizam, u jeku današnje razorne financijske krize, tek puka relikvija iz nekoga drugog doba?

U svojoj polemičkoj i kontroverznoj knjizi „Zašto je Marx bio u pravu“ Terry Eagleton bavi se predrasudom kako je marksizam mrtav i kako je s njim gotovo. Veličati Karla Marxa moglo bi se učiniti jednako perverznim kao zauzeti se za Bostonskog davitelja. Nisu li Marxove ideje bile te koje su odgovorne za despotizam, masovna ubojstva, radne logore, ekonomsku katastrofu te gubitak slobode milijuna muškaraca i žena? Nije li jedan od njegovih odanih sljedbenika bio paranoidni gruzijski seljak imenom Staljin, a drugi brutalni kineski diktator koji bi lako mogao imati krv kojih tridesetak milijuna pripadnika svojeg naroda na rukama? Istina je, ipak, da je Marx odgovoran za golemu potlačenost komunističkog svijeta otprilike u istoj mjeri u kojoj je i Isus odgovoran za inkviziciju. Kao prvo, Marx bi ismijao ideju da socijalizam može uhvatiti korijenje u očajnički osiromašenim, kronično nazadnim društvima poput Rusije i Kine.

Eagleton u analizama svake od tih kritika pokazuje kako su one tek bijedna travestija izvorne Marxove misli. U svijetu u kojem su velike krize iz temelja uzdrmale kapitalizam, knjiga „Zašto je Marx bio u pravu“ podjednako je nužna i pravodobna kao što je odvažna i smiona.

Napisana s tipičnim Eagletonovim smislom za dosjetke, humor i jasnoću, knjiga će privući mnogo širi krug čitatelja od klasične akademske publike.

Naslov izvornika
Why Marx Was Right
Prijevod
Tonči Valentić
Urednik
Kristijan Vujičić
Naslovnica
Vesna Baranović
Dimenzije
21 x 14 cm
Broj strana
239
Nakladnik
24 sata, Zagreb, 2018.
 
Hrvatski jezik, latinica, broširano.
ISBN
978-9-53355-188-3

Jedan primjerak je u ponudi

Drugo izdanje na hrvatskom.
Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Radikalno žrtvovanje

Radikalno žrtvovanje

Eagleton
Terry Eagleton

Knjiga Radikalno žrtvovanje teoretičara kulture Terryja Eagletona snažna je i pronicljiva kulturološka analiza žrtvovanja – koja se bavi teologijom, književnošću, politikom i filozofijom – kao temelja suvremenog, ali i drevnog društvenog poretka.

Naklada Ljevak d.o.o., 2019. Broširano.
15,24
Pohvala ludosti

Pohvala ludosti

Roterdamski
Erazmo Roterdamski

U „Pohvali ludosti“ Erazmo pod povećalom promatra sve besmislice svoga vremena izvrgnuvši kritici i same antičke autore, čija su mu djela bila istinski životni ideal.

Rad, 1984. Broširano.
5,76
Leto

Leto

Camus
Albert Camus

Zbirka književnih i filozofskih eseja Alberta Camusa.

Nolit, 1956. Broširano s ovitkom.
6,32
Marksizam i jezuitizam

Marksizam i jezuitizam

Nikola Milošević

U knjizi Marksizam i jezuitizam Nikola Milošević osporava marksizam i na njemu zasnovanu ideologiju. Treće, dopunjeno izdanje.

Biblioteka XX vek, 1989. Broširano.
7,32
Religija

Religija

Kołakowski
Leszek Kołakowski

"Ova knjiga se bavi onim što se obično naziva filozofija religije. Ja nipošto nisam siguran što je religija, a kamoli što je filozofija; ali što god da religija jeste, ona u sebe uključuje istoriju bogova, ljudi i vasione."

BIGZ, 1987. Tvrde korice s ovitkom.
9,25
Prorok / Prorokov vrt

Prorok / Prorokov vrt

Halil Džubran

Halil Džubran je pjesnik, književnik, filozof i mistik, a za neke smutljivac i heretik. Vrhunac njegove temeljne filozofije nalazimo u djelu Prorok.

Kršćanska sadašnjost, 169. Broširano.
5,74