Peer Gynt

Peer Gynt

Henrik Ibsen

Peer Gynt je drama u pet činova norveškog pisca Henrika Ibsena, napisana 1867. godine. Djelo se računa kao vodeće u norveškoj literaturi. Ibsen ga je napisao nakon djela Požar, a glavna osoba Požara je izgrađena kao sušta suprotnost liku Peera Gynta.

Peer Gynt je petočinka u stihu kojom je započeo Ibsenov put prema slavi, sušta je suprotnost Ibsenovoj prethodnoj drami - Požaru. U njoj se glavni junak, Peer Gynt, u životu vodi onom ‘snađi se kako znaš i umiješ’, a poznato je da je Ibsen u dramu utkao i sjećanja na vlastitu obitelj. Temeljeno na legendama i narodnim vjerovanjima predstavlja vodeće djelo u norveškoj literaturi. Uglazbio ju je Edward Grieg, a ima i svoje operno i baletno izdanje te je prenesena na filmsko platno više puta.

---

Henrik Johan Ibsen jedan je od utemeljitelja moderne drame. Djetinjstvo mu nije bilo nimalo lagano; kad je imao sedam godina njegov otac je bankrotirao što se odrazilo na cijelu obitelj. Morali su se preseliti i živjeli su u siromaštvu. S petnaest godina, Henrik se zaposlio u ljekarni. Cijeli njegov život mogao bi se okarakterizirati kao borba za financijskom sigurnošću i priznanjem za rad. Prva djela koja je objavljivao, primjerice drama Caitilina, prošla su nezapaženo. U dobi od 36 godina napustio je rodnu Norvešku i putovao po inozemstvu, nešto dulje vrijeme zadržao se u Italiji i Njemačkoj, da bi se nakon 27 godina vratio kao proslavljeni pisac.

Slavu je dočekao prvo s djelima Požar i Peer Gynt, potom i dramom Stupovi društva. Ipak, vjerojatno najpoznatija djelomično i zbog lektirne obveze je Nora ili Lutkina kuća nastala 1879. godine u Italiji. Nastavlja s dramom Sablasti, Romersholm te uspješnicom Heddom Gabler. Pred kraj života je, pomalo proročanski, napisao dramu Kad se mi mrtvi probudimo. Osim drama, pisao je i pjesme.

Umro je 1906. godine, u dobi od 78 godina. Nekoliko nagrada nosi njegovo ime, za života i posmrtno primio je nekoliko počasti, a zanimljivo je i da jedan asteroid nosi njegovo prezime.

Prijevod
Tomislav Ladan
Urednik
Branimir Donat, Igor Zidić
Naslovnica
Alfred Pal
Dimenzije
20 x 13 cm
Broj strana
118
Nakladnik
Matica hrvatska, Zagreb, 1981.
 
Hrvatski jezik, latinica, tvrde korice.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u dobrom stanju (tragovi korištenja)
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Neprijatelj naroda

Neprijatelj naroda

Henrik Ibsen

Narodni neprijatelj, drama iz 1882. Henrika Ibsena, nadovezuje se na njegovu dramu Duhovi, koja je kritizirala moralno licemjerje društva. Taj je odgovor uključivao optužbe kako su Duhovi tako i njegov autor "skandalozni", "degenerirani" i "nemoralni".

Epoha, 1968. Broširano.
3,9930,06
Žena iz susedstva

Žena iz susedstva

Barbara Delinsky
Dereta, 2003. Broširano.
3,9930,06
Brži od smrti

Brži od smrti

Josh Bazell

Književni kritičari žive za ovakve romane. Mješavina drame, Kuma i Tarantinova filma... Tražiti da suosjećamo s nemilosrdnim doktorom teško je. Uspjeti nas “navući” da se poistovjetimo s plaćenim ubojicom graniči s genijalnošću.

Fraktura, 2010. Broširano.
4,9937,60
Zona Zamfirova

Zona Zamfirova

Stevan Sremac
Epoha, 1968. Broširano.
4,993,7428,20
Opsada

Opsada

Jozo Laušić
Znanje, 1965. Tvrde korice.
1,9914,99
Prijevodi novijih pjesnika II: Mickiewicz - Soneti, Romance i balade, Grazyna, Konrad Wallenrod

Prijevodi novijih pjesnika II: Mickiewicz - Soneti, Romance i balade, Grazyna, Konrad Wallenrod

Adam Mickiewicz
Matica hrvatska, 1908. Tvrde korice.
12,99 - 16,9997,87 - 128,01