Selling God: American Religion in the Marketplace of Culture

Selling God: American Religion in the Marketplace of Culture

R. Laurence Moore

U živopisnoj povijesti američke kulture, Moore ispituje ulogu religije na tržištu, otkrivajući kako su vjerski vođe posuđivali komercijalne prakse za promicanje vjere - i kako su poslovni lideri posuđivali religiju za promicanje trgovine.

To je knjiga puna fascinantnog popisa američkih originala, uključujući showmana PT Barnuma i kružnog vozača Lorenza Dowa, slikara Fredericka Churcha i romanopisca Neda Buntlinea, Sylvestera Grahama (izumitelj Graham krekera) i "Poughkeepsie Seer" Andrewa Jacksona Davisa , filmski redatelji DW Griffith i Cecil B. DeMille, Norman Vincent Peale i biskup Fulton J. Sheen. Moore slika pronicljive portrete osoba kao što je Mason Locke Weems (Weemsov brak agresivnog marketinga i moralne misije - u tako krvavim, nasilnim pričama kao što su Pijanovo zrcalo ili Božja osveta preljubu--bio je važno polazište američke kulturne industrije), religiozni govornik George Whitefield (koji je pretvorio crkvene službe u masovnu zabavu, koristeći svoj glumački talent da očara goleme gomile ljudi), i Dwight Moody, bivši prodavač za boot-and -operacija cipela koji je osnovao religijsko carstvo u čijem je središtu bio Moody Bible Institute u Chicagu (i koji je oglašavao svoje sastanke na zabavnim stranicama novina). Moore također pokazuje kako su Mormoni bili pioniri u slobodnim aktivnostima (Brigham Young je izgradio čuveno Salt Lake Theatre, koje prima 1500 ljudi, mjesecima prije početka radova na Tabernakulu), kako je Henry Ward Beecher pomogao gorljivom protestantu da postane besprijekoran potrošač (izričito opravdavajući izgradnju skupe vile, te skupljanje umjetnina i antiknog namještaja, kao pravilne tendencije pobožnih ljudi), i kako ih je Prvi amandman, uskraćujući vjerskim skupinama status i financijsku solventnost državne crkve, prisilio da se natječu na tržištu za pozornost Amerikanaca: vjerski vođe mogli bi se ili prepustiti utjecaju tržišta ili gledati kako im crkve umiru. U rasponu od uspona gimnazija i "mišićavog kršćanstva," do stvaranja pokreta Chautauqua (miješanje pobožnih službi s koncertima, vatrometom, krijesovima i šaljivim predavanjima), do "Blagoslovnih sporazuma" Orala Roberta i Scijentološke crkve L. Rona Hubbarda , Selling God pruža i fascinantnu društvenu povijest i pronicljiv pogled na religiju u Americi.

Dimenzije
20 x 13 cm
Broj strana
317
Nakladnik
Oxford University Press, Oxford, 1994.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Engleski.
ISBN
978-0-19509-838-9

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Who Really Cares: The Surprising Truth About Compasionate Conservatism

Who Really Cares: The Surprising Truth About Compasionate Conservatism

Arthur C. Brooks

Svi znamo da bismo trebali davati u dobrotvorne svrhe, ali tko to zapravo čini? U svojoj kontroverznoj studiji o navikama davanja u Americi, Arthur C. Brooks razbija stereotipe - uključujući mit da je politička ljevica suosjećajnija od desnice.

Basic Books, 2007.
Engleski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
15,22
Mitologike I-III

Mitologike I-III

Levi-Strauss
Claude Levi-Strauss

Mitologike predstavljaju vrhunac u karijeri i jedno od ključnih djela osnivača strukturalističke antropologije. Lévi-Strauss je na njemu radio tijekom 60-tih godina 20. stoljeća.

Prosveta, 1982.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
Knjiga se sastoji od tri toma
33,26
Društvena misao u Americi : pobuna protiv formalizma

Društvena misao u Americi : pobuna protiv formalizma

Morton G. White
Školska knjiga, 1979.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,99
Kineski pečat

Kineski pečat

Lukić
Sveta Lukić
Narodna knjiga, 1982.
Srpski. Latinica. Broširano.
3,49
Remotely Controlled: How Television is Damaging Our Lives - and What We Can Do About it

Remotely Controlled: How Television is Damaging Our Lives - and What We Can Do About it

Aric Sigman

Ova je knjiga uvjerljivo štivo koje će nas sve natjerati da se odmaknemo i preispitamo svoje navike gledanja televizije.

Vermilion, 2005.
Engleski. Latinica. Broširano.
8,36
Iz riznice hrvatske povijesti i kulture

Iz riznice hrvatske povijesti i kulture

Mijatović
Anđelko Mijatović
Školska knjiga, 1996.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
26,9821,58