Židovi u Hrvatskoj nakon Holokausta

Židovi u Hrvatskoj nakon Holokausta

Naida-Michal Brandl
Brandl

Ovo je prva znanstvena monografija koja se bavi dosad nerazjašnjenom sudbinom Židova koji su preživjeli Drugi svjetski rat i Holokaust te koja ispituje njihovo iskustvo života u komunističkoj Jugoslaviji i odlazak u Izrael tijekom četiriju alija.

Knjiga je namijenjena zainteresiranima za sudbinu Židova u Hrvatskoj / Jugoslaviji u razdoblju nakon završetka Drugoga svjetskog rata, ali i onima koji žele znati više o kompleksnom odnosu Židova i Hrvata, posebice komunista u poraću. Ova knjiga predstavlja fundamentalan doprinos povijesti židovske zajednice u Hrvatskoj te će svaki sljedeći pokušaj historiografske, ali i društvene rasprave o njihovu iskustvu nužno morati uzeti u obzir autoričinu interpretaciju i zaključke do kojih je ona došla. – prof. dr. sc. Andrea Feldman, Sveučilište u Zagrebu

U svom predgovoru autorica skromno ističe da njezina knjiga predstavlja tek „djelić priče male zajednice koja je nastala na rubu velikih carstava”, ali ovim smo rukopisom dobili utemeljen prikaz povijesnoga konteksta nastanka i povijesti židovske zajednice u Hrvatskoj nakon 1945., u kojemu se uvjerljivo i utemeljeno daje značajan prilog historiografiji i našem poznavanju tematike. Ta se problematika sagledava u kontekstu stvaranja novoga državnog poretka i promjena u (samo)definiranju hrvatskih Židova. Opisan je proces raslojavanja unutar zajednice te odluke većine za odlazak, s naglaskom na masovnom iseljavanju u Izrael.

Posebno valja istaknuti da je autorica svjesna „različitih višeslojnosti židovskih identiteta”. Ona ističe da se može uočiti „niz identitetskih slojeva, koji su nadsvodili židovski identitet u odnosu na šire društveno-političko uređenje za vrijeme Habsburške Monarhije, Kraljevine SHS, odnosno Kraljevine Jugoslavije, a što se, svakako, nastavlja i u drugoj Jugoslaviji”. – prof. dr. sc. Aleksandar Jakir, Sveučilište u Splitu

Urednik
Eugenia Ergartner
Dimenzije
23 x 16 cm
Broj strana
438
Nakladnik
Leykam International, Zagreb, 2023.
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53340-154-6

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Nekorišteno
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Juriš na Rajnu

Juriš na Rajnu

William B. Breuer

Knjiga o savezničkom napadu na Njemačku 1945. Priča priču o savezničkim snagama, od njihovih priprema do stvarnog napada. Knjiga također uključuje priče ljudi koji su sudjelovali u napadu, od generala do običnih vojnika.

Alfa, 1988.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
6,88
Der Glaube an Deutschland Ein Kriegserleben von Verdun bis zum Umsturz

Der Glaube an Deutschland Ein Kriegserleben von Verdun bis zum Umsturz

Hans Zöberlein
NSDAP., Franz Eher Nachf., 1941.
Njemački. Latinica. Tvrde korice.
24,99
Drugi svetski rat, tom V : Obruč se steže

Drugi svetski rat, tom V : Obruč se steže

Churchill
Winston Churchill
Prosveta, 1965.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
38,26 (komplet)
Dvoboj špijuna pred invaziju

Dvoboj špijuna pred invaziju

Gilles Perrault

Dvoboj špijuna pred invaziju opisuje drugu stranu medalje iskrcavanja Saveznika na obale Normandije ljeta 1944. Knjiga opisuje pripremu te velike vojske i kako se čuvala tajnost dana D od njemačke obavještajne službe.

Epoha, 1966.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
7,26
Šta kaže Radio-London

Šta kaže Radio-London

Miroljub Jevtović
A-Š Delo, 1989.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
3,79
Pakao Pacifika I-II

Pakao Pacifika I-II

Boris Prikril

Autor u knjizi opisuje pomorske bitke na Pacifiku od 1941. do 1945. godine na temelju povijesnih činjenica i uz mnoštvo ilustracija.

Marjan tisak, 2005.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
Knjiga se sastoji od dva toma
9,32