Raznolikosti religioznog iskustva

Raznolikosti religioznog iskustva

William James
James

Raznolikosti religioznog iskustva knjiga je psihologa i filozofa Williama Jamesa sa Sveučilišta Harvard. Sastoji se od njegovih predavanja o prirodnoj teologiji, koja su održana na Sveučilištu u Edinburghu u Škotskoj između 1901. i 1902.

Ova knjiga ne bi nikad bila napisana da mi nije ukazana čast “Gifford predavača” o prirodnoj filozofiji na Edinburškom sveučilištu. Tražeći predmet za dva tečaja od po deset predavanja, za koje sam time postao odgovoran, učinilo mi se da bi prvi tečaj mogao biti deskriptivan s temom “Čovjekove religiozne težnje”, a drugi metafizički o “Njihovom zadovoljenju putem filozofije”. Ali dok sam to pisao, neočekivani rast psiholoških podataka izazvao je potpuno zapostavljanje drugog predmeta, tako da opis čovjekovog religioznog ustrojstva sada ispunjava svih dvadeset predavanja.

Moglo bi se reći da sam u dvadesetom predavanju prije natuknuo nego iznio vlastite filozofske zaključke, pa čitatelj koji ih želi odmah saznati treba okrenuti stranice 331-354 i “Postskriptum” knjige. Nadam se da ću jednoga dana te zaključke izraziti u eksplicitnijem obliku. Vjerujući da nas široko poznavanje pojedinosti često čini mudrijima od posjedovanja apstraktnih formula, ma kako one bile duboke, natrpao sam predavanja konkretnim primjerima, a njih sam izabrao među ekstremnijim izrazima religioznog temperamenta. Stoga se nekim čitateljima, prije nego što stignu do polovice knjige, može učiniti da nudim karikaturu predmeta. Takvi grčevi pobožnosti, reći će oni, nisu zdravi. Budu li, međutim, imali strpljenja da je čitaju do kraja, vjerujem da će taj nepovoljan dojam iščeznuti, jer na kraju religiozne poticaje spajam s ostalim načelima zdravog razuma, koja ispravljaju pretjeranost!, te omogućuju čitatelju da izvede po volji umjerene zaključke.

Za pomoć pri pisanju ovih predavanja dužan sam se zahvaliti Edwinu D. Starbucku sa Stanfordskog sveučilišta, koji mi je predao svoju veliku zbirku rukopisa; Henryu W. Rankinu iz East Northfielda, prijatelju nepoznatom ali provjerenom kome dugujem dragocjena obavještenja; Theodoru Flournoyu iz Ženeve, Canningu Schillern s Oxforda, te svom kolegi Benjaminu Randu za dokumente; svom kolegi Dickinsonu S. Milleru i svojim prijateljima Thomasu Wrenu Wardu iz New Yorka te pokojnom Wincentyu Lutoslawskom iz Krakowa za važne sugestije i savjete. Najzad, razgovorima s neprežaljenim Thomasom Davidsonom i korištenju njegovim knjigama u Glenmoreu nad Dolinom Keene dugujem više nego što mogu izraziti.

Sveučilište Harvard, ožujak 1902.

Naslov izvornika
The Varieties of Religious Experience
Prijevod
Nada Horvat
Urednik
Momir Oljača
Dimenzije
23 x 15 cm
Broj strana
379
Nakladnik
Jesenski i Turk, Zagreb, 2017.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53222-747-5

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Are we all Nazis?

Are we all Nazis?

Hans Askenasy

Knjiga se temelji na poznatim eksperimentima koje je proveo psiholog s Yalea Stanley Milgram, koji je zaključio da će se u nekom kontroliranom okruženju većina nas ponašati na način koji je u potpunoj suprotnosti s našim normalnim obrascima ponašanja.

Lyle Stuart Inc., 1978.
Engleski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
36,22
Moje se dijete mijenja / U čemu je problem

Moje se dijete mijenja / U čemu je problem

Dubravka Kocijan Hercigonja

Knjiga upoznaje roditelje, učitelje i stručnjake raznih profila s razvojem djeteta od 6. do 14. godine i sa značajem toga razdoblja za njegov daljnji razvoj.

Školska knjiga, 1996.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,72
Nema više heroja - ludilo i psihijatrija u ratu

Nema više heroja - ludilo i psihijatrija u ratu

Richard A. Gabriel

Autor ove zanimljive i nadasve aktualne knjige postavlja jedno sve ozbiljnije pitanje - kako će čovjek, ne fizički, već psihički, preživjeti buduće ratne užase.

Alfa, 1991.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,99
Philosophie, Psychoanalyse, Emigration - Festschrift für Kurt Rudolf Fischer zum 70. Geburtstag

Philosophie, Psychoanalyse, Emigration - Festschrift für Kurt Rudolf Fischer zum 70. Geburtstag

Peter Muhr, Paul Feyerabend, Cornelia Wegeler
WUV Universitätsverlag, 1992.
Njemački. Latinica. Broširano.
14,50
Psihologija rada - kadrovi i rad

Psihologija rada - kadrovi i rad

Tomislav Tomeković

Osnovne fiziološke promjene u toku rada, Izbor kadrova (profesionalna selekcija i orijentacija), Izobrazba (trening) kadrova, Procjenjivanje kadrova, Procjenjivanje poslova (radnih mjesta), Životna dob i radna sposobnost …

Sveučilišna naklada Liber (SNL), 1980.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,18
Social Intelligence: The New Science of Human Relationships

Social Intelligence: The New Science of Human Relationships

Goleman
Daniel Goleman

Postoji li način da svoju djecu odgojimo da budu sretna? Što je osnova dobrog braka? Kako poslovni lideri i učitelji mogu nadahnuti najbolje u onima koje vode i podučavaju? Kako mogu skupine podijeljene predrasudama i mržnjom živjeti zajedno u miru?

Bentam Books, 2007.
Engleski. Latinica. Broširano.
9,42