Počeci hrišćanstva na Balkanu

Počeci hrišćanstva na Balkanu

Jacques Zeiller
Zeiller

Zeiler je bio prvi istraživač koji je ukazao na nesvakidašnji značaj Ilirikuma za razvoj kršćanstva, ali i na njegovu stratešku posredničku poziciju između Istoka i Zapada koja ga je tokom vjekova učinila "prijestolnicom Novog rimskog carstva".

Jacques Zeiller u svojoj studiji objelodanjuje najveći dio književne i dokumentarne građe vezane za epohu ranog institucionalizovanja hrišćanstva kao ideologije Rimske-Romejske imperije: svjestan da su brojni dokumenti imperijalne administracije izgubljeni ili uništeni, on za veliki poduhvat rekonstrukcije jedne epohe na prostorima Dunavskih provincija, kojima je pripadao najveći dio Balkana, podatke crpi iz književne zaostavštine, svjedočenja očevidaca ili minucioznom lingvističko-stilskom i paleografskom analizom raznih prepisa književnih djela nastalih vijek - dva kasnije od izvornika, a sačuvanih u nekim od prevoda, uz grčki i latinski, na hebrejski, koptski i aramejski. Zeiller provjerava podatke koje daju hroničari, ili, ukoliko njih nema, na osnovu svjedočenja “žitija”, i takozvanih “posrednih navoda” u dokumentarnoj građi, pokušava i uspijeva da stvori koliko - toliko jasnu istorijsku predstavu o zbivanjima koja su sudbinski predodredili prostor Balkana da bude “poluga moći” u širenju Vizantije na Zapad i obnovi Rimskog carstva. Njegovi zaključci, iako stari gotovo stoljeće, nezaobilazni su - nova istraživanja samo unose ispravke, dodatno osvjetljavaju istoriju oblasti koju je Zeiller “prenebregao”, proširuju saznanja neophodna istoriografiji, arheologiji, istoriji umjetnosti i književnosti, pa i ostalim naukama.

Naslov izvornika
Les Origines Chrétiennes Dans les Provinces Danubiennes de L"empire Romain
Prijevod
Kornelija Nikčević
Urednik
Vojislav D. Nikčević
Ilustracije
G. B. Grundi
Dimenzije
24 x 15 cm
Broj strana
544
Nakladnik
CID, Podgorica, 2005.
 
Hrvatski jezik, ćirilica, tvrde korice.
ISBN
8-64-950317-9

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Snižena cijena: 19,9914,99
Popust od 25% vrijedi do 30.03.2024. 23:59
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Homersko pitanje

Homersko pitanje

Zdeslav Dukat

U Dukatovoj monografiji o Homeru sažeto se, živo i kritički kompetentno rekapitulira homeristička dijakronika od prvih početaka do naših dana.

Globus, 1988. Tvrde korice s ovitkom.
9,99
Povijest 5 : Kasno Rimsko Carstvo i rani srednji vijek

Povijest 5 : Kasno Rimsko Carstvo i rani srednji vijek

Peti svezak iz edicije "Povijest svijeta", koja je u originalu objavljena 2004. godine u izdanju Instituto Geografico De Agostini i Editoriale Metropoli uz talijanske novine La Repubblica, dok joj je u Hrvatskoj izdavač Europapress holding.

Europapress holding, 2007. Tvrde korice.
6,84 - 7,32
Junaci antičkih mitova

Junaci antičkih mitova

Vojtech Zamarovsky

“Junaci antičkih mitova” Vojtecha Zamarovskog je leksikon grčke i rimske mitologije koja je opisana kroz junake antičkih mitova: grčkih i rimskih bogova, heroja i junaka. Abecedni popis junaka omogućava brzo i lako pretraživanje.

Školska knjiga, 1973. Tvrde korice s ovitkom.
12,9810,38
Stara Grčka

Stara Grčka

V. V. Struve, D. P. Kalistov

Knjiga kronološki obuhvaća vrijeme od najstarijeg perioda postojanja ljudskog društva u oblasti Mediterana, od epohe neolita pa sve do kraja tzv. klasičnog perioda povijesti stare Grčke, tj. do kad su grčki gradovi-države izgubili svoju nezavisnost.

Veselin Masleša, 1969. Tvrde korice.
21,42
Iz helenskih riznica

Iz helenskih riznica

Đurić
Miloš N. Đurić
Prosveta, 1959. Tvrde korice.
9,996,99
Slavni likovi antike: izbor iz "Uporednih životopisa"

Slavni likovi antike: izbor iz "Uporednih životopisa"

Plutarh
Plutarh

S uvodom i napomenama Miloša N. Đurića.

Matica srpska, 1987. Tvrde korice s ovitkom.
Knjiga se sastoji od dva toma
18,56