Iso Kršnjavi kao graditelj – izgradnja i obnova obrazovnih, kulturnih i umjetničkih spomenika u Hrvatskoj

Iso Kršnjavi kao graditelj – izgradnja i obnova obrazovnih, kulturnih i umjetničkih spomenika u Hrvatskoj

Olga Maruševski

Bez Strossmayera nezamisliv, nakon Mažuranića istom moguć, a za Khuenove ere drukčiji nije mogao ni biti - pravi čovjek u pravo vrijeme. Drugo izdanje.

„Ova knjiga autorice Olge Maruševski, prvi put objavljena 1896. godine u izdanju Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, ostala je do danas jedno od temeljnih djela, ne samo za poznavanje neprocjenjiva doprinosa Izidora Kršnjavija našem graditeljskom nasljeđu i uopće povijesti umjetnosti, već je istodobno to jedna od najkompletnijih retrospekcija kulturne situacije na prijelazu 19. i 20. stoljeća. Utemeljenjem i izgradnjom obrazovnih, kulturnih i umjetničkih institucija stvoreni su tada infrastrukturni temelji za kulturni razvitak i ostvareni uvjeti za nadolazak hrvatske moderne na umjetničkom planu. Razdoblje fin de sièclea veliko je preporodno doba nakon kojega je hrvatska umjetnost uspostavila ravnomjerniji i ravnopravniji hod prema svom europskom okruženju. No, taj veliki iskorak ne bi bio moguć bez Izidiora Kršnjavog, jedne od ključnih ličnosti hrvatske kulture kraja 19. stoljeća. Značajni protagonist epohe, koja je upravo zahtijevala takvu osobnost – „sluhom i okom uvijek u Europi“, Iso Kršnjavi je bio slikar, povjesničar umjetnosti, doktor prava i političar, koji je u kratkoj „eri“ javnog političkog djelovanja, u petgodišnjem mandatu predstojnika Odjela za bogoštovlje i nastavu Zemaljske vlade (od 1891. do 1896.) ostvario neviđen kulturni napredak. (...)

Interpretacija i analiza kako kulturološkog značaja Ise Kršnjavija tako i povijesnog doba u kojemu je djelovao, nazvanom u literaturi „erom Ise Kršnjavija“ znanstveno je utemeljena na opsežnoj povijesnog dokumentaciji, citiranoj literaturi i arhivskim izvorima, te se na toj osnovi ostvareno djelo svrstava u kategoriju znanstvenoga djela. Ta se kategorija dosad već višestruko potvrdila jer je knjiga prepoznata kao osnovna literatura studija povijesti umjetnosti, temeljno djelo za spoznavanje hrvatske kulturne i umjetničke povijesti kraja 19. stoljeća.“

Ivanka Reberski

Urednik
Irena Kraševac
Naslovnica
Igor Kuduz, Ivan Klisurić
Dimenzije
24 x 20 cm
Broj strana
411
Nakladnik
Institut za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2010.
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53610-673-8

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Novo
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Iz zagrebačke spomeničke baštine

Iz zagrebačke spomeničke baštine

Olga Maruševski

Zgrada Hrvatskoga sabora, Katedrala, Manduševac, Harmica, Jelačićev trg, Umjetnički paviljon, Muzej Mimara, Maksimir, zagrebačke kavane, samo su neki od prepoznatljivih zagrebačkih kultnih mjesta i građevina, temeljaca gradskog idenetiteta.

Matica hrvatska, 2006.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
13,25
Istorija pozorišta

Istorija pozorišta

Molinari
Cesare Molinari

Jedan od najprofinjenijih talijanskih povjesničara kazališta s velikom jasnoćom nudi potpuni pregled svega u zabavi od žonglerskih predstava do vjerskih i građanskih procesija, od pantomimičara i lakrdijaša do umjetničkih komičara, od kazališta do plesa.

Vuk Karadžić, 1982.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
32,74 - 36,42
Kako prepoznati umetnost : Islamska umetnost

Kako prepoznati umetnost : Islamska umetnost

Vuk Karadžić, 1980.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
3,98
Zbirka stakla muzeja Slavonije 19. - 20. stoljeće

Zbirka stakla muzeja Slavonije 19. - 20. stoljeće

Radmila Biondić
Muzej Slavonije, 2011.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,99
Gauguin

Gauguin

Georges Boudaille
Thames and Hudson, 1969.
Engleski. Latinica. Broširano.
9,36
Muzeji svijeta - National Gallery Washington

Muzeji svijeta - National Gallery Washington

Kroz bogate ilustracije i informativne tekstove, čitatelji će otkriti remek-djela umjetnosti koja se nalaze u ovom prestižnom muzeju.

Mladost, 1971.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
10,18 - 10,98