Nitko odavde ne izlazi živ

Nitko odavde ne izlazi živ

Jerry Hopkins, Daniel Sugerman

Kultna biografija o pjevaču The Doorsa Jimu Morrisonu, Nitko odavde ne izlazi živ, pisana u duhu epohe, bez dlake na jeziku, nezaobilazno je štivo za sve štovatelje ovog istinskog velikana rock glazbe.

Jim Morrison je bio čovjek koji nije htio ni mogao pristajati na kompromise, čovjek koji ih je odbijao, bilo u vezi sa samim sobom ili sa svojom umjetnošću. A u tome leži njegova nevinost i čistoća – njegov istodobni blagoslov i prokletstvo. Ići do kraja ili umrijeti pokušavajući. Sve ili ništa. Ekstatični rizik. Nije htio stvarati konfekcijsku robu ni spuštati cijenu onoga što je pisao, nije mogao glumiti očajanje ni simulirati ekstazu. Nije želio tek zabavljati ili “odrađivati; bio je blistav i očajan, motiviran stalnom potrebom za iskušavanjem granica stvarnosti“, propitivanjem svetog, istraživanjem profanog. A zbog toga je bio lud… lud za stvaralaštvom, lud za autentičnošću. No zbog istih je osobina postao labilan, opasan i sukobljen sa samim sobom. Tražio je utjehu i olakšanje u istim onim elementima koji su ga isprva nadahnjivali i pomagali mu u stvaranju: opijatima.

U pjesmama Jima Morrisona zrcali se utjecaj Williama Blakea, Charlesa Baudelairea, Arthura Rimbauda i Friedricha Nietzschea. Zapamćen po teatralnim, dionizijskim, provokativnim pa i opscenim scenskim nastupima - na pozornici je nerijetko bilo više policajaca nego članova benda - Morrison je inspiraciju tražio i u djelu francuskog dramatičara Antonina Artauda i u šamanizmu američkih Indijanaca. Istinski zainteresiran za mitologiju, misticizam i simbolizam, iščitavao je Frazerovu Zlatnu granu, a ime grupe The Doors čiji je pjevač bio nastalo je prema nazivu eseja Aldousa Huxleya, Vrata percepcije. Nastojeći i sâm proći kroz njih, nije se libio konzumirati goleme količine alkohola i halucinogenih droga, tako da je naposljetku u tome i uspio: na “drugu stranu“ probio se kao dvadesetsedmogodišnjak (The gate is straight / Deep and wide / Break on through to the other side…). Pokopan je u Parizu, na groblju Pere-Lachaise, a društvo mu čine Marcel Proust, Frederic Chopin, Oscar Wilde, Édith Piaf…

Naslov izvornika
No One Here Gets Out Alive
Prijevod
Karmela Cindrić
Urednik
Darko Milošić
Naslovnica
Nikša Eršek
Dimenzije
23,5 x 16 cm
Broj strana
327
Nakladnik
Sandorf, Zagreb, 2020.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53351-205-1

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Novo
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Fidel Castro: Moj život

Fidel Castro: Moj život

Ramonet
Ignacio Ramonet

Moj život zapravo je intervju života karizmatičnog državnika i revolucionara dat u sto sati novinaru Ramonetu. To je osebujan pogled na njegove privatne i javne identitete, ali i intlektualna biografija i politička oporuka u obliku razgovora.

VBZ, 2009.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
10,42
Harry Styles: Sve o meni

Harry Styles: Sve o meni

Louisa Jepson
24 sata, 20015.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,80
Život Betovenov

Život Betovenov

Rolland
Romain Rolland

Prijevod ove knjige je prvobitno objavljen 1923. u izdanju beogradskog knjižara S. B. Cvijanovića, ali je cijela ta naklada zaplijenjena i uništena od strane Nijemaca tokom Drugog svjetskog rata.

Matica srpska, 1947.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,24
Rudolf Steiner

Rudolf Steiner

Renata Bakota

Rudolf Steiner je utemeljio antropozofiju - znanost o čovjeku kao osjetilnom i nadosjetilnom biću. Tvrdio je da nadosjetilne spoznaje moraju biti jednako egzaktne kao one prirodoznanstvene, ali da se one ne potvrđuju eksperimentom, već životnim iskustvom.

Sipar.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
17,42
Ličnosti o kojima se govori - Barry Goldwater

Ličnosti o kojima se govori - Barry Goldwater

Mihovilović
Ivo Mihovilović
Stvarnost, 1964.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,98
Rat i mir Vladimira Dedijera - sećanja i razgovori

Rat i mir Vladimira Dedijera - sećanja i razgovori

Milo Gligorijević
Narodna knjiga, 1986.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
4,99