Povijest Langobarda

Povijest Langobarda

Pavao Đakon
Đakon

Povijest Langobarda jedno je od najznačajnijih djela europskog srednjovjekovlja, a koje je u 8. stoljeću napisao učeni pisac i povjesničar, teolog i pjesnik Pavao Ðakon, rođen oko 720. godine, a umro oko 799. godine.

Poznati europski intelektualac i savjetnik na dvoru Karla Velikog u svojem je djelu opisao razdoblje od 568. do 744. godine i iznio povijest naroda kojemu i sâm pripada. Ono spada među rijetke izvore za proučavanje hrvatske povijesti u razdoblju ranoga srednjeg vijeka, u doba velike seobe naroda i u vremenu nadasve turbulentnih zbivanja na tlu Europe.

"Povijest Langobarda" od velike je važnosti ne samo kao povijesno svjedočanstvo langobardskog naroda, već i kao dragocjeni izvor za prošlost Italije, Mađarske i Slovenije, ali i hrvatskih povijesnih prostora preko kojih su u jednom trenutku Langobardi prešli. Ovo je izdanje priređeno da čitatelju omogući čim veću upotrebljivost: ono se sastoji od paralelnoga latinskog teksta i prijevoda, što pruža bolju preglednost, dok je komentar - vrlo opširan - dan nakon samog teksta "Povijesti Langobarda" (komentar su priredili Tomislav Galović, Ivo Goldstein i Hrvoje Gračanin).

Knjiga donosi i dodatak, a to su dva važna kraća teksta o povijesti naroda Langobarda - "Podrijetlo naroda Langobarda" (Origo gentis Langobardorum) i "Povijest Langobarda iz Gothanskog kodeksa" (Historia Langobardorum codicis Gothani), od kojih je prvi Pavlu bio jedan od glavnih izvora za pisanje njegova djela (komentari H. Gračanin). Dvije povijesne studije (T. Galović - "Pisac i djelo: Pavao Ðakon i Povijest Langobarda"; H. Gračanin - "Povijest Langobarda Pavla Ðakona i ranosrednjovjekovno povjesništvo") pružaju detaljan uvid u lik i djelo Pavla Ðakona kao i u njegove historiografske postupke uz osvrt na njegove suvremenike povjesničare.

Za one koji žele znati više, literatura koja se navodi više je nego opsežna. Popisi vladarâ i dužnosnikâ praktično su pomagalo za lakše korištenje knjigom i praćenje povijesnih događanja.

Naslov izvornika
Historia gentis Langobardorum libri VI
Prijevod
Robert Šćerbe, Hrvoje Šugar
Naslovnica
Lav Simot
Dimenzije
25 x 16 cm
Broj strana
406
Nakladnik
Globus, Zagreb, 2010.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

10 H.P. - Kronika našeg vremena

10 H.P. - Kronika našeg vremena

Ilja Grigorjevič Erenburg
Binoza, 1931.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
7,99
Civilizacija

Civilizacija

Clark
Kenneth Clark

Knjiga je sastavljena od rukopisa istoimene popularne televizijske serije. Bogato ilustrirana. Prvo izdanje na hrvatskom.

Mladost, 1972.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
18,7614,07
Povijest 1: prapovijest i prve civilizacije

Povijest 1: prapovijest i prve civilizacije

Prvi svezak "Povijesti svijeta" koja je u originalu objavljena 2004. godine u izdanju Instituto Geografico De Agostini i Editoriale Metropoli uz talijanske novine La Repubblica, dok joj je u Hrvatskoj izdavač Europapress holding.

Europapress holding, 2007.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
3,92 - 3,96
Praistorija jugoslavenskih zemalja I : Paleolit i mezolit

Praistorija jugoslavenskih zemalja I : Paleolit i mezolit

Svjetlost, 1979.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
54,98
Vizantijska kultura

Vizantijska kultura

Jaroslav Bidlo
Hrvatski štamparski zavod d.d., 1924.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,99
Rodoslov poglavara Totonikapana

Rodoslov poglavara Totonikapana

Bagdala, 1983.
Srpski. Latinica. Broširano.
4,99