Enciklopedija mediteranske kuhinje - 1. Predjela

Enciklopedija mediteranske kuhinje - 1. Predjela

Elisabetta Cametti

Predjela imaju povijest koja seže još od Rimskog Carstva. Svezak naziva Predjela podijeljen je na sedam specifičnih cjelina među kojima su, između ostalog, predjela poput raznih pašteta, salata, uštipaka, umaka.

U predgovoru su nabrojani osnovni i korisni savjeti poput onog da se u slučaju odluke za raznovrsna predjela treba naći i kakava salata. Potom, treba paziti da se ne posluže predjela previše slična jelima koja slijede, kao i da izbor između hladnog i toplog predjela ovisi o trenutnom godišnjem dobu. Hladna predjela primjerenija su ljeti, a zajedničko objema vrstama jest dekorativni aspekt. Sva predjela trebaju biti ponajprije vizualno privlačna te prije nepca ugoditi očima", stoji u predgovoru sveska Predjela. A za dekoraciju i stvaranje samog tanjura privlačnim potrebna je maštovitost. Maštovitost je ključ za hranu općenito, složit će se Čukelj i Dolovčak, koji je naslov najboljeg kuhara 2006. godine zaradio prošlog mjeseca na natjecanju u Opatiji. U konkurenciji 40 natjecatelja, okus i izgled hrane koju je spravio Dolovčak, inače kuhar hotela Westin u kojem radi 25 godina, Kuharski savez Hrvatske ocijenio je najboljom. Privatno, kao svoj prvi izbor jela, Dolovčak će navesti upravo jelo iz mediteranske kuhinje, škampe u pršutu i umaku od buzare. Mediteranski je i izbor Čukelja koji se ipak odlučio za varijantu s mesom. Konkretno, odrezak od crvenog mesa s laganim umakom od rajčice i maslinama najdraže je jelo kuhara koji je u kuhinji spomenutog hotela proveo cijeli radni vijek, posljednjih 28 godina. Otada su, složit će se, kuhinja i kulinarstvo doživjeli pravu revoluciju. Osim tehnološkog napretka, velika razlika očita je i zbog puno većeg izbora samih namirnica. Danas je, nabrajaju, apsolutno svaka namirnica dostupna, što još donedavno nije bio slučaj zbog čega je izbor jela bio bitno sužen. Ali, i ljudi su danas kad je hrana u pitanju, prilično zahtjevniji.

Naslov izvornika
L'enciclopedia della cucina italiana
Prijevod
Anipasti
Urednik
Andrea Elli, Ivana Galić Laslavić
Ilustracije
Ado Mascheroni, Laura Cavalieri, Maristella Mussini
Naslovnica
Roberto Besana
Dimenzije
26 x 20 cm
Broj strana
447
Nakladnik
Europapress holding, Zagreb, 2006.
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53674-882-2

Više primjeraka je u ponudi

Primjerak broj 1

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!

Primjerak broj 2

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!

Primjerak broj 3

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!

Primjerak broj 4

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!

Primjerak broj 5

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Enciklopedija mediteranske kuhinje 3: Riža

Enciklopedija mediteranske kuhinje 3: Riža

Elisabetta Cametti

Zbog raznolikosti i visokih nutricionistickih kvaliteta riža je prisutna u kuhinji cijelog Mediterana. Jela s rižom pripremaju se prema tradicionalnim receptima, ali i prema onim novim i orginalnim. Istaknuto mjesto zauzima rižoto...

Europapress holding, 2006.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,76
Enciklopedija mediteranske kuhinje 2. - Tjestenina

Enciklopedija mediteranske kuhinje 2. - Tjestenina

Elisabetta Cametti
Europapress holding, 2006.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
5,624,02 - 5,755,62
Predjela

Predjela

Carla Bardi
Dušević & Kršovnik, 2004.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
23,44 (komplet)
Vodič kroz vitamine, minerale i dodatke prehrani

Vodič kroz vitamine, minerale i dodatke prehrani

Margaret Ashwell, Gaynor Bussell, Liz Clasen, Jane Egginton, Sigrid Gibson, Azmina Govindji, Jane...

Najpotpuniji vodič kroz vitamine, minerale i dodatke prehrani koji će Vam na više od 400 stranica i preko 350 korisnih fotografija i ilustracija pomoći da izađete na kraj s više od 90 bolesti.

Mozaik knjiga, 2008.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
12,32 - 12,36
Umjetnost roštiljanja – recepti za život izvan kuće

Umjetnost roštiljanja – recepti za život izvan kuće

I. E. O. d.o.o., 2000.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
12,22
Domaća kuhinja

Domaća kuhinja

Ivanka Karačić

Ova je knjiga plod profinjenog kulinarskog ukusa i dugogodišnjeg kuharskog iskustva.

Znanje, 1989.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
19,98