Ex Ponto
Rijetka knjiga
Antikvitet

Ex Ponto

Ivo Andrić
Andrić

Ex Ponto je prva objavljena knjiga nobelovca Ive Andrića koju je 1918. godine tiskao Hrvatski štamparski zavod u Zagrebu u izdanju "Književnog juga". Dvije godine kasnije, 1920. godine, tiskano je i njegovo prvo beogradsko izdanje.

Djelo je nastalo u ranome razdoblju stvaralaštva Ive Andrića kao knjiga stihova u prozi koje Niko Bartulović, autor predgovora prvoga izdanja, naziva „razgovorima s dušom“. Veći dio knjige nastao je pod posebnim okolnostima za vrijeme boravka Ive Andrića u mariborskome zatvoru gdje je dospio zbog svoga političkog djelovanja.

Naslov knjige Ex Ponto preuzet je iz zbirke pjesama Epistulae ex Ponto, latinskoga pjesnika Ovidija, u kojima se pjeva o patnji i progonstvu u Pontu na obali Crnoga mora kamo ga je poslao rimski car August Oktavijan.

U Ex Pontu u početku je Andrić usmjeren prema motivima usamljenosti, strepnje i melankolije, podložan zatočenosti svojih misli i obuzetošću samoćom koja ga prati cijelo vrijeme tamnovanja, ali i većim dijelom njegova života. Boravak u zatvorskoj ćeliji ostavio je na Andrića neizbrisiv osjećaj nemira i samoće, a to je i osnovni motiv koji se provlači cijelom knjigom.

U svojim razmišljanjima često se sjeća majke i prizora iz djetinjstva. Promatrajući kroz rešetke godišnja doba, nadolaze mu sjećanja. Razmišlja o ženama na idiličan način i ti ga ženski likovi kao lajtmotiv prate i u drugim njegovim djelima.

Sputan je samoćom, na grub način shvaća životne istine i smisao borbe koja mu osvjetljava mračne dane. Ex Ponto obiluje životnim istinama do kojih je Andrić došao i koje nam prenosi da iz njih učimo i živimo.

Sama poenta djela nalazi se u epilogu kad mladić, razočaran životom, ipak odluči živjeti jer je život jedan i vrlo kratko traje.

Ono po čemu se Ivo Andrić naročito ističe u našoj suvremenoj književnosti jesu izvanredne analize njegovih likova i psihološka sagledavanja ljudskih stanja koja su, do njega, bila izvan značajnijih literarnih interesa drugih pisaca. Njega najviše zanima onaj tamni i nejasni impuls u čovjeku koji je izvan domašaja svijesti i volje.

Polazeći od nekih suvremenih psiholoških postavki, Andrić prikazuje kako ti tajanstveni unutarnji impulsi fatalno opterećuju i truju čovjeka. Zato se za njegovu prozu, s pravom, kaže da nosi u sebi obilježja takozvanoga filozofskog realizma.

Urednik
Niko Bartulović
Naslovnica
Ljuba Babić
Dimenzije
20,5 x 14 cm
Broj strana
109
Nakladnik
Književni jug, Zagreb, 1918.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Prokleta avlija

Prokleta avlija

Andrić
Ivo Andrić

Ovo djelo smatra se njegovim najbolje komponiranim djelom, upravo zbog narativnog postupka u kojem je priču iznio u prstenastoj strukturi, tj. u djelu su priče ispričane jedna unutar druge.Likovi su kompleksni i slojeviti, s jedinstvenim karakterima.

Mosta, 1998.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,98
Na Drini ćuprija

Na Drini ćuprija

Andrić
Ivo Andrić
Jutarnji list, 2004.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
6,344,76
Na Drini ćuprija

Na Drini ćuprija

Andrić
Ivo Andrić

Na Drini ćuprija povijesni je roman Ive Andrića za kojeg je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Svjetlost, 1963.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,26
Dani jedne obitelji

Dani jedne obitelji

Natalia Ginzburg

"Dani jedne obitelji" nije roman, to je neka vrst dnevnika ili kronike. Autorica ne piše o sebi. Crtajući atmosferu jedne nesvakidašnje obitelji ona je usput uspjela dati i galeriju poznatih ličnosti kao što su Filippo Turatti, Cesare Pavese i drugi.

Mladost, 1965.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
7,58
Moja draga škola

Moja draga škola

Opačić
Nives Opačić

Svaki put kad Nives Opačić ispisuje neki tekst, ona nas vodi u pustolovinu potrage za riječima, njihovim značenjem, preoblikama izvornih oblika i prenamjenama njihovih značenja.

Profil Internacional, 2009.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
3,98
Eseji

Eseji

Fisković
Cvito Fisković
Logos, 1982.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
11,99