Ex Ponto
Rijetka knjiga
Antikvitet

Ex Ponto

Ivo Andrić
Andrić

Ex Ponto je prva objavljena knjiga nobelovca Ive Andrića koju je 1918. godine tiskao Hrvatski štamparski zavod u Zagrebu u izdanju "Književnog juga". Dvije godine kasnije, 1920. godine, tiskano je i njegovo prvo beogradsko izdanje.

Djelo je nastalo u ranome razdoblju stvaralaštva Ive Andrića kao knjiga stihova u prozi koje Niko Bartulović, autor predgovora prvoga izdanja, naziva „razgovorima s dušom“. Veći dio knjige nastao je pod posebnim okolnostima za vrijeme boravka Ive Andrića u mariborskome zatvoru gdje je dospio zbog svoga političkog djelovanja.

Naslov knjige Ex Ponto preuzet je iz zbirke pjesama Epistulae ex Ponto, latinskoga pjesnika Ovidija, u kojima se pjeva o patnji i progonstvu u Pontu na obali Crnoga mora kamo ga je poslao rimski car August Oktavijan.

U Ex Pontu u početku je Andrić usmjeren prema motivima usamljenosti, strepnje i melankolije, podložan zatočenosti svojih misli i obuzetošću samoćom koja ga prati cijelo vrijeme tamnovanja, ali i većim dijelom njegova života. Boravak u zatvorskoj ćeliji ostavio je na Andrića neizbrisiv osjećaj nemira i samoće, a to je i osnovni motiv koji se provlači cijelom knjigom.

U svojim razmišljanjima često se sjeća majke i prizora iz djetinjstva. Promatrajući kroz rešetke godišnja doba, nadolaze mu sjećanja. Razmišlja o ženama na idiličan način i ti ga ženski likovi kao lajtmotiv prate i u drugim njegovim djelima.

Sputan je samoćom, na grub način shvaća životne istine i smisao borbe koja mu osvjetljava mračne dane. Ex Ponto obiluje životnim istinama do kojih je Andrić došao i koje nam prenosi da iz njih učimo i živimo.

Sama poenta djela nalazi se u epilogu kad mladić, razočaran životom, ipak odluči živjeti jer je život jedan i vrlo kratko traje.

Ono po čemu se Ivo Andrić naročito ističe u našoj suvremenoj književnosti jesu izvanredne analize njegovih likova i psihološka sagledavanja ljudskih stanja koja su, do njega, bila izvan značajnijih literarnih interesa drugih pisaca. Njega najviše zanima onaj tamni i nejasni impuls u čovjeku koji je izvan domašaja svijesti i volje.

Polazeći od nekih suvremenih psiholoških postavki, Andrić prikazuje kako ti tajanstveni unutarnji impulsi fatalno opterećuju i truju čovjeka. Zato se za njegovu prozu, s pravom, kaže da nosi u sebi obilježja takozvanoga filozofskog realizma.

Urednik
Niko Bartulović
Naslovnica
Ljuba Babić
Dimenzije
20,5 x 14 cm
Broj strana
109
Nakladnik
Književni jug, Zagreb, 1918.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Priča o vezirovom slonu

Priča o vezirovom slonu

Andrić
Ivo Andrić
Rad, 1962.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,99
Travnička hronika / Konsulska vremena

Travnička hronika / Konsulska vremena

Andrić
Ivo Andrić

Travnička hronika (1945) je povijesni roman pisan za vrijeme Drugog svjetskog rata, ostvaren po modelu evropskog realističkog romana.

Mladost, 1962.
Srpski. Latinica. Broširano.
8,327,52 - 8,358,32
Priča o vezirovom slonu i druge priče

Priča o vezirovom slonu i druge priče

Andrić
Ivo Andrić
Nakladni zavod Hrvatske, 1983.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
3,22
Zaludna mistrija: doktrina i praktična bratstva zlatnih (crnih) brojeva

Zaludna mistrija: doktrina i praktična bratstva zlatnih (crnih) brojeva

Bogdanović
Bogdan Bogdanović

Romansirano djelo Bogdana Bogdanovića o tajnim društvima i njihovim pogledima na svijet. Pogovor napisala Ljerka Mifka.

Grafički zavod Hrvatske (GZH), 1984.
Srpski. Latinica. Broširano.
13,269,28
Prokleti deo

Prokleti deo

Bataille
Georges Bataille

Prokleti udio: Esej o općoj ekonomiji knjiga je Georgesa Bataillea iz 1949. u kojoj autor predstavlja novu ekonomsku teoriju koju naziva "opća ekonomija". Djelo obuhvaća svezak I: Potrošnja, svezak II: Povijest erotike i svezak III: Suverenost.

Svetovi, 1995.
Srpski. Latinica. Broširano.
9,997,99
Eseji 2: Eseji

Eseji 2: Eseji

Krleža
Miroslav Krleža

Eseji u ovoj knjizi sadržavaju gotovo isključivo tzv. evropske teme, književne i kulturnohistorijske. Među njima se kao cjelina za sebe izdvajaju medicinskohistorijski eseji i članci.

NIŠRO Oslobođenje, 1979.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
5,38