Ex Ponto
Rijetka knjiga
Antikvitet

Ex Ponto

Ivo Andrić
Andrić

Ex Ponto je prva objavljena knjiga nobelovca Ive Andrića koju je 1918. godine tiskao Hrvatski štamparski zavod u Zagrebu u izdanju "Književnog juga". Dvije godine kasnije, 1920. godine, tiskano je i njegovo prvo beogradsko izdanje.

Djelo je nastalo u ranome razdoblju stvaralaštva Ive Andrića kao knjiga stihova u prozi koje Niko Bartulović, autor predgovora prvoga izdanja, naziva „razgovorima s dušom“. Veći dio knjige nastao je pod posebnim okolnostima za vrijeme boravka Ive Andrića u mariborskome zatvoru gdje je dospio zbog svoga političkog djelovanja.

Naslov knjige Ex Ponto preuzet je iz zbirke pjesama Epistulae ex Ponto, latinskoga pjesnika Ovidija, u kojima se pjeva o patnji i progonstvu u Pontu na obali Crnoga mora kamo ga je poslao rimski car August Oktavijan.

U Ex Pontu u početku je Andrić usmjeren prema motivima usamljenosti, strepnje i melankolije, podložan zatočenosti svojih misli i obuzetošću samoćom koja ga prati cijelo vrijeme tamnovanja, ali i većim dijelom njegova života. Boravak u zatvorskoj ćeliji ostavio je na Andrića neizbrisiv osjećaj nemira i samoće, a to je i osnovni motiv koji se provlači cijelom knjigom.

U svojim razmišljanjima često se sjeća majke i prizora iz djetinjstva. Promatrajući kroz rešetke godišnja doba, nadolaze mu sjećanja. Razmišlja o ženama na idiličan način i ti ga ženski likovi kao lajtmotiv prate i u drugim njegovim djelima.

Sputan je samoćom, na grub način shvaća životne istine i smisao borbe koja mu osvjetljava mračne dane. Ex Ponto obiluje životnim istinama do kojih je Andrić došao i koje nam prenosi da iz njih učimo i živimo.

Sama poenta djela nalazi se u epilogu kad mladić, razočaran životom, ipak odluči živjeti jer je život jedan i vrlo kratko traje.

Ono po čemu se Ivo Andrić naročito ističe u našoj suvremenoj književnosti jesu izvanredne analize njegovih likova i psihološka sagledavanja ljudskih stanja koja su, do njega, bila izvan značajnijih literarnih interesa drugih pisaca. Njega najviše zanima onaj tamni i nejasni impuls u čovjeku koji je izvan domašaja svijesti i volje.

Polazeći od nekih suvremenih psiholoških postavki, Andrić prikazuje kako ti tajanstveni unutarnji impulsi fatalno opterećuju i truju čovjeka. Zato se za njegovu prozu, s pravom, kaže da nosi u sebi obilježja takozvanoga filozofskog realizma.

Urednik
Niko Bartulović
Naslovnica
Ljuba Babić
Dimenzije
20,5 x 14 cm
Broj strana
109
Nakladnik
Književni jug, Zagreb, 1918.
 
Hrvatski jezik, latinica, broširano.

Jedan primjerak je u ponudi

Naslovna korica nije originalna, već vjerna knjigovezačka reprodukcija originala. Ovaj primjerak knjige nema drugih oštećenja.
Stanje:Korišteno, u vrlo dobrom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Priča o vezirovom slonu

Priča o vezirovom slonu

Andrić
Ivo Andrić
Rad, 1962. Broširano.
2,99
Pripovetke

Pripovetke

Andrić
Ivo Andrić
Mladost, 1978. Tvrde korice.
4,98 - 4,99
Republika 1963/2-3

Republika 1963/2-3

Krleža et al.
Miroslav Krleža, Ivo Andrić, Šime Vučetić, Mirjana Matić, Josip Pupačić, Tomislav Slavica, Anđelk...

Časopis za književnost i umjetnost

Zora, 1963. Broširano.
6,82
Dnevnik 1941-1942

Dnevnik 1941-1942

Dedijer
Vladimir Dedijer
24 sata, 1951. Tvrde korice.
7,535,27
Tkalac na propuhu

Tkalac na propuhu

Zidić
Igor Zidić
Matica hrvatska, 1972. Tvrde korice s ovitkom.
4,993,99
Otkrivači : Povijest čovjekove potrage za spoznajom svijeta i samoga sebe

Otkrivači : Povijest čovjekove potrage za spoznajom svijeta i samoga sebe

Boorstin
Daniel Joseph Boorstin

Knjiga “Otkrivači” jednog od najuglednijih suvremenih američkih povjesničara Daniela. J. Boorstina, predstavlja iscrpan pregled povijesti čovjekovog otkrivanja svijeta na svim razinama od drevnih vremena do danas.

Tim press, 2008. Broširano.
19,99