Stol od četrunovine

Stol od četrunovine

Julian Barnes

U nizu od 11 besprijekornih kratkih priča Julian Barnes istražuje zanimljivost godina i starenja: zbunjujuću mješavinu oštrih i mutnih sjećanja, snagu dobivenu konačnim prihvaćanjem svojeg "ja" nasuprot tuge zbog gledanja vlastitog gubitka energije.

Likovi Barnesove nove zbirke priča su starijih ljudi na kraju svojeg životnog vijeka od kojih jedni gorko žale za godinama, drugi se mire sa svojim stanjem, dok treći još uvijek prkose godinama. Krhki korak, tugovanje i jadikovanje, te nenadani obrati prožimaju sve priče, dok opisuje staračke navike i proces starenja, te pokušava prodrijeti u trenutak približavanja smrti.

Radnja se odvija u 19. st., a priča se proteže od Švedske i Rusije, pa do prigradske brijačnice. Likovi su raznoliki: u priči "Kratka povijest frizerskog zanata" pripovjedač raščlanjuje svoj život na komadiće; ruski skladatelj, jednako popularan u mirovini kao što je bio i za vrijeme svojeg glazbenog stvaralaštva, koji pamti da je za Kineze "limun simbol smrti", u koncertnoj dvorani izvodi opsesivnu kampanju kako bi se osvetio svima koji kašlju na koncertu. Zatim bijesna ali neovisna osamdesetogodišnjakinja koja u priči "Znanje francuskog" piše "pikantna" pisma i uspostavlja komunikaciju s autorom (Dragi Dr Barnes) koja obogaćuje živote njih oboje te žena koja u priči "Apetit" čita složene kulinarske recepte svojem bolesnom suprugu, i umirovljeni vojnik koji u priči "Higijena" odlazi na svoje godišnje putovanje kako bi prisustvovao pukovnijskoj večeri i obavlja sitne poslove za svoju ženu, a poslijepodneva provodi s kurvom zvanom Babs. Sve Barnesove virtuozne priče lukavo sugeriraju da priče o vlastitu životu koje pričamo samima sebi, nose mnogo odgovornosti, težine i vrijednosti.

U ovoj mudroj, pametnoj, zabavnoj i brzoj zbirci priča Julian Barnes je stvorio niz karaktera čije su strasti i žudnje još više produbljene spoznajom da je za njih vrijeme na izmaku.

Naslov izvornika
The Lemon Table
Prijevod
Lada Silađin
Dimenzije
23 x 16 cm
Broj strana
180
Nakladnik
Celeber, Zagreb, 2006.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53682-554-7

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Istorija sveta u 10½ poglavlja

Istorija sveta u 10½ poglavlja

Julian Barnes

Kultni pisac kojeg krasi vrhunska literarna odnjegovanost, širina ideja i vrcavost njihovog razrješenja. Po mišljenju mnogih ovo je njegovo najbolje djelo na kojem su engleski kritičari lomili koplja u nemoći da odrede njegovu žanrovsku pripadnost.

Geopoetika, 2006.
Srpski. Latinica. Broširano.
7,995,99
Pre no što me je srela

Pre no što me je srela

Julian Barnes

Roman je vješto ispričana priča o ljubomori, njenoj razornoj snazi i patološkim oblicima kojima nema broja i točnog naziva.

Geopoetika, 2002.
Srpski. Latinica. Broširano.
12,288,60
Žuti Znak

Žuti Znak

Robert William Chambers

Chambers čak i nadmašuje Biercea dok stvara jezivu zaleđinu za svoju stravu - ono neodređeno, uznemirujuće osjećanje koje čovjeka navodi na oprez pred suviše živahnom upotrebom moći prisjećanja. - H. P. Lovecraft

Orfelin izdavaštvo, 2022.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
17,3215,59
Sabrana djela : Knjiga VII

Sabrana djela : Knjiga VII

Ćorović
Svetozar Ćorović
Svjetlost, 1967.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
7,245,43
Bosonogo djetinjstvo

Bosonogo djetinjstvo

Ćopić
Branko Ćopić

Ova knjiga nudi raznolike priče koje će vas provesti kroz različite aspekte ljudskog iskustva.

Prosveta, 1964.
Srpski. Ćirilica. Tvrde korice.
27,62 (komplet)
Pripovijetke Stefana Mitrova Ljubiše

Pripovijetke Stefana Mitrova Ljubiše

Novo Vuković
Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 1985.
Srpski. Latinica. Broširano.
2,99