Buddha iz predgrađa

Buddha iz predgrađa

Hanif Kureishi
Kureishi

Buddha iz predgrađa je roman engleskog pisca Hanifa Kureishija koji je osvojio nagradu Whitbread za najbolji prvijenac. Roman je preveden na 20 jezika, a BBC ga je 1993. pretvorio u četverodijelnu dramsku seriju.

Jedno od najznačajnijih proznih ostvarenja suvremene britanske književnosti, roman Buddha iz predgrađa (The Buddha of Suburbia), proslavljeni britanski pisac Hanif Kureishi objavio je 1990. godine i za njega mu je iste godine dodijeljena Nagrada Whitbread (danas Književna nagrada Costa) za najbolji romaneskni prvijenac. Roman je do danas preveden na više od dvadeset jezika, a BBC je 1993. prema tom djelu snimio uspješnu četverodijelnu TV seriju za koju je glazbu napisao David Bowie.

Glavni junak romana, ujedno i pripovjedač, Karim Amir, živi u Južnom Londonu, s majkom Engleskinjom i ocem Indijcem, gdje provodi svoje tinejdžerske dane u bezbrižnom životarenju i u neprekidnoj potrazi za pustolovinama i seksualnim otkrićima. No sve se počne mijenjati kada se njegov otac, koji je u lokalnoj zajednici počeo održavati predavanja o budizmu, popraćena vježbama joge i istočnjačkim meditacijama, previše zbliži s jednom od svojih sljedbenica, drskom i ambicioznom Evom, majkom Karimova školskog kolege Charlieja, idola svih lokalnih vršnjaka.

Ubrzo nakon rasapa na obiteljskom planu, mladi Karim, nadajući se ostvariti glumačku karijeru, ulazi u svijet buntovnih kazališnih redatelja i glumaca, punk-rock zvijezdi, glamuroznih zabava, seksualnog eksperimentiranja…

Naslanjajući se na tradiciju bildungsromana, Buddha iz predgrađa na živahan, inteligentan i humorističan način tematizira rasne i klasne odnose u Britaniji sedamdesetih godina prošloga stoljeća, pritom vjerno oslikavajući bujajući svijet londonske supkulture i umjetničke scene kao i previranja u tadašnjem društvu, zbog čega se smatra jednim od najprovokativnijih i najoriginalnijih romana u suvremenoj britanskoj književnosti.

Naslov izvornika
The Buddha of Suburbia
Prijevod
Borivoj Radaković
Urednik
Stjepan Ravić
Dimenzije
20 x 13,5 cm
Broj strana
368
Nakladnik
V.B.Z, Zagreb, 2019.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53520-247-9

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Specifičnost ovog primjerka:
Potpis autora
Posveta
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Gabrielov dar

Gabrielov dar

Kureishi
Hanif Kureishi

Junak ovog romana Hanifa Kureishija je Gabriel, petnaestogodišnji dječak iz sjevernog Londona koji se mora snaći u novom životu nakon što je odlaskom oca narušena ravnoteža njegovog obiteljskog doma.

Celeber, 2001.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,24
Kraj zlatne rijeke

Kraj zlatne rijeke

John Ruskin
Novo pokoljenje, 1951.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
4,98
The underside

The underside

H. R. F Keating

Ovaj roman, čija se radnja odvija u viktorijanskom Londonu na njegovom vrhuncu, predstavlja sliku, istovremeno užasnu i autentičnu, 'donje strane' života u prvom gradu na svijetu.

Pan Books, 1976.
Engleski. Latinica. Broširano.
4,64
So worthy a friend

So worthy a friend

Shakespeare
William Shakespeare
Collier Books, 1961.
Engleski. Latinica. Broširano.
3,99
Baskervilski pas

Baskervilski pas

Doyle
Sir Arthur Conan Doyle

U ovoj knjizi Sherlock Holmes istražuje legendu o obitelji Baskerville. Sherlock i njegov vjerni prijatelj dr. Watson, suočavaju se u ovom trileru sa zvijeri iz Dartmoora.

Kosmos, 1960.
Srpski. Latinica. Broširano.
4,26
Bog osvete: Saga o Vikinzima

Bog osvete: Saga o Vikinzima

Kristian
Giles Kristian
Znanje, 2014.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,26