Grčka demokracija u historiji

Grčka demokracija u historiji

Pierre Vidal-Naquet

Pierre Vidal-Naquet jedan je od vodećih francuskih povjesničara Stare Grčke, koji je samostalno, ili sa Jean-Pierre Vernantom, objavio niz značajnih djela iz te oblasti.

Pjer Vidal-Nake (rođen 1930) jedan je od vodećih francuskih istoričara Stare Grčke, koji je samostalno, ili sa Žan-Pjerom Vernanom, objavio niz značajnih dela iz te oblasti. Spomenimo, između ostalih, sledeća: Klisten Atenjanin, Les Belles Lettres, 1964; Privrede i društva u Staroj Grčkoj, Armand Collin, 1972; Mit i tragedija u Staroj Grčkoj(sa Ž.-P. Vernanom), Maspero, 1972, Editions La Découverte, 1986; Crni lovac – Oblici misli i oblici društva u grčkom svetu, La Découverte/Maspero, 1983; Stara Grčka (sa Ž.-P. Vernanom): I (Od mita do razuma), II (Prostor i Vreme) i III (Obredi i transgresije), Éd. du Seuil, 1990–92; Homerov svet, Perrin, 2000. Autor je niza uvodnih studija u delima klasične literature: Homerovim (predgovor Ilijadi), Tukididovim, Josifa Flavija, Čedvikovom Mikenskom svetu… Bio je profesor na slavnoj Školi za visoke društvene studije sve do penzije 1988. Knjiga Grčka demokracija u historiji daje najbolji uvid u misao ovog francuskog istoričara budući da predstavlja presek kroz vreme i različite teme kojima se bavio u svom intelektualnom razvitku: od ogleda iz šezdesetih do onog koji je pisao devedesetih. U ovoj knjizi su objavljena tri poglavlja posvećena Homeru i homerskom svetu, te analizi modernih istraživanja ovog razdoblja helenističkih studija, posebno osvrt na delo Mojzesa Finlija, zatim tri poglavlja o Platonovom svetu, s posebnim osvrtom na mit o Atlantidi u evropskoj istoriji. Posebno značajno poglavlje jeste ono o „buržoaskoj Ateni“, to jest o recepciji „Atene i njene demokracije“ u Francuskoj, u vreme Francuske revolucije i posle nje, sve do Renana i „grčkog čuda“. Važnost ove knjige je u pokušaju da se grčki svet posmatra s distance, uz pomak koji obeležavaju drugi: oni koji ne sudeluju u grčkoj demokratiji (Sparta, robovi, žene i stranci), ali to drugde i drugi jesu i vremenski, geografski i intelektualno određeni: ovo potonje počinje s hrišćanstvom i nastavlja se kroz celu evropsku povest, sve do danas.

Naslov izvornika
La Démocratie grecque vue d'ailleurs
Prijevod
Frano Cetinić
Broj strana
284
Nakladnik
Gradac, Čačak, 2003.
 
Hrvatski jezik, latinica, broširano s ovitkom.
ISBN
978-8-68350-717-7

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u dobrom stanju (tragovi korištenja)
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Podvlačeno olovkom
  • Požutjeli listovi
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Povijest filozofije

Povijest filozofije

Albert Bazala
Globus, 1988. Tvrde korice.
Knjiga se sastoji od tri toma
29,99225,96
Parmenid, Teag

Parmenid, Teag

Platon
Večernji list, 2010. Tvrde korice.
4,9937,60
Teetet

Teetet

Platon
Misao, 2011. Broširano.
6,9952,67
Pitagora i pitagorovci

Pitagora i pitagorovci

Jean-François Mattéi

"Početak je polovica svega" — jedna je od najdojmljivijih izreka što su ih pitagorovci nazivali homoiot "sličnosti", i kojima su jezgrovito izražavali svoj pogled na život u enigmatskom obliku.

Naklada Jurčić, 2009. Broširano.
4,9937,60
Antička filozofija

Antička filozofija

Jean-Paul Dumont
Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića, 1990. Broširano.
9,9975,27
Pisma prijatelju

Pisma prijatelju

Lucius Annaeus Seneca

Najoriginalnije i najučenije misli o moralu, životu i iskrenosti jednog od najvećih učitelja morala svih vremena.

Matica srpska, 1987. Tvrde korice s ovitkom.
9,9975,27