Americana

Americana

Don Delillo

U dvadesetosmoj Davidu Bellu američki san postaje stvarnost. Borio se na svom putu prema vrhu, preživljavajući uredske čistke i skandale, da bi postao televizijski rukovoditelj. Davidov svijet zadivljen je imidžom koji treperi na američkim ekranima, fantazijama koje zarobljavaju američku imaginaciju. A onda san i ono što snove sačinjava, postaje noćna mora. Na vrhuncu uspjeha počinje ponovno otkrivati zbilju, stvarnost. Kamera mu je u ruci dok putuje zemljom u dirljivom naporu ka plijenu, ka prisilno nametnutom obrascu samoga sebe i američke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Problematizirajući svemoć slike, američku svijest u gruboj vlasti elektroničkih medija i sve vrste socijalne ili korporacijske umreženosti i ovisnosti, DeLillo svojim prvim romanom oblikuje svojevrsni shizogram koji prokazuje Ameriku kao festival smrti. Posao njegova glavnog junaka nadgledati je i biti nadgledan. Moć kamere jedina je stvarnost izvan koje ništa i ne postoji jer ona nameće značenje i tamo gdje ga nema. Televizija tako pomiče gledatelja od svijesti prvog do trećeg lica, do univerzalnog i društveno žuđenog trećeg lica. Kada glavni protagonist romana, umjesto o Navajo Indijancima, odlučuje snimiti film o vlastitu životu, DeLillo kao da najavljuje povratak stvarnoga svijeta. Izaći iz nevoljena vremena živ i postati dio svog vremena u podtekstu je te piščeve akcije. Kao i očita namjera da se obračuna s biti nacionalne duše koja se počinje buditi iz noćne more povijesti.

Prijevod
Marijana Javornik Čubrić
Dimenzije
21,5 x 14 cm
Broj strana
365
Nakladnik
Hena Com, Zagreb, 2003.
 
Tiraž: 1.500 primjeraka
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
9-53-651080-4

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Kratka povijest traktora na ukrajinskom

Kratka povijest traktora na ukrajinskom

Marina Lewycka

„Kratka povijest traktora na ukrajinskom“ postigla je veliki uspjeh. Priča o lažnoj ukrajinskoj plavuši Valentini, s golemim sisama i beskrupuloznom namjerom da se dokopa britanske putovnice i starčevih funti – oduševila je i kritičare.

Profil Internacional, 2007.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,42
Ubijao sam bikove i druge priče

Ubijao sam bikove i druge priče

Pavlović
Živojin Pavlović
Narodna knjiga, 1985.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
4,99
Prezir i agostino

Prezir i agostino

Moravia
Alberto Moravia
Otokar Keršovani, 1966.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
3,99
Predsjednički dućan

Predsjednički dućan

Vesna Marić

Novi roman Vesne Marić, britanske spisateljice koja je kao tinejdžerica morala izbjeći iz ratnog Mostara te život nastaviti u Engleskoj, aludira na svima nama vrlo dobro poznatu, blisku povijest, u originalnoj vizuri i maniri velikih emigrantskih romana.

Sandorf, 2022.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
14,35
Decameron i druga djela

Decameron i druga djela

Boccaccio
Giovanni Boccaccio

Uz dvadeset novela iz Dekamerona, najvećeg djela talijanske pripovjedne proze, u ovoj su knjizi objavljeni i ulomci iz Rima, Filocola, Filostrata, Tezeide, Ameta, Elegije gospe Fiammette, Spjeva o fiezolanskim nimfama,Korbača i Raspravice u Pohvalu Danteu

Školska knjiga, 1989.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
6,86 - 6,98
Preporuke gospodina Kuke

Preporuke gospodina Kuke

Radek Knapp

Preporuke gospodina Kuke njemački časopis Der Spiegel naslovio je netom nakon objavljivanja „najprepredenijom knjigom sezone“.

Sipar, 2018.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,42 - 8,44