Ji Đing: Knjiga promene
Retka knjiga

Ji Đing: Knjiga promene

Ji Đing, ili Knjiga promena, jedan je od najstarijih kineskih klasika. Služi kao priručnik za mudrost, predviđanje i filozofiju. Zasnovan je na konceptu promene i interakciji jina i janga.

I Ching, ili Knjiga promena, jedan je od najstarijih i najuticajnijih kineskih klasika, koji se koristi za mudrost, filozofiju i proricanje. Evo rezimea ključnih elemenata:

Struktura Heksagrami: Sastoji se od 64 heksagrama, od kojih je svaki kombinacija osam osnovnih trigrama. Heksagrami simbolizuju različite situacije i obrasce promena. Trigrami: Sastoje se od tri linije (neprekidne ili isprekidane), koje predstavljaju osnovne prirodne sile. Metod proricanja Korisnici bacaju novčiće ili koriste štapiće da naprave heksagram, koji se zatim tumači u skladu sa pravilima knjige. Filozofske teme I Ching naglašava promenu kao osnovnu prirodu stvarnosti. Koncepti jin (pasivnost) i jang (aktivnost) predstavljaju suprotne, ali komplementarne sile. Pruža smernice za donošenje odluka, podstiče introspekciju i razmišljanje o životnim situacijama. Praktična primena Koristi se kao alat za samopomoć i razmišljanje, pomažući korisnicima da razumeju svoje unutrašnje misli i spoljašnje okolnosti. I Ching nije samo alat za proricanje, već i filozofski tekst koji istražuje ljudsku prirodu i naš odnos prema svetu.

Prevod
David Albahari
Urednik
David Albahari
Naslovnica
Dušan Ristić
Dimenzije
20 x 12 cm
Broj strana
281
Izdavač
Vuk Karadžić, Beograd, 1980.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Srpski.

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Dvije žene iz Kine - Dudinja i Breskva

Dvije žene iz Kine - Dudinja i Breskva

Hualing Nieh
Globus, 1985.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
8,98
Under All Heaven

Under All Heaven

Buck
Pearl Buck

Pearl S. Buck spaja svoju voljenu Kinu i rodnu Ameriku u osjetljivoj drami ljudskih odnosa i sukobljenih emocija u svijetu promjenjivih stavova.

Pan Books, 1975.
Engleski. Latinica. Broširano.
10,91
Prostirka za telesnu molitvu

Prostirka za telesnu molitvu

Li Ju

Roman poznatog kineskog pisca iz 19. stoljeća, sa erotskom tematikom, o mladom čovjeku koji, kroz seksualne avanture sa čitavim spektrom lijepih žena, na kraju dolazi do duhovnog osvješćenja i pročišćenja.

Prosveta, 1980.
Srpski. Latinica. Broširano.
4,76
Kineske bajke

Kineske bajke

Knjiga „Kineske bajke” iz 1989. godine sadrži zbirku tradicionalnih kineskih priča prilagođenih deci.

Književna zajednica Novog Sada, 1989.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,22