Kon-Tiki

Kon-Tiki

Thor Heyerdahl

Kon-Tiki ekspedicija bila je putovanje splavom preko Tihog oceana od Južne Amerike do polinezijskih otoka, a predvodio ju je norveški istraživač i pisac Thor Heyerdahl.

Splav je dobio ime Kon-Tiki po inka bogu Viracochi, za kojeg se tvrdilo da je “Kon-Tiki” stari naziv. Heyerdahlova knjiga o ekspediciji nazvana je “Kon-Tiki ekspedicija: Splavom preko Južnih mora”. Dokumentarni film iz 1950. godine osvojio je Oscara za najbolji dokumentarni film, a 2012. godine snimljen je igrani film koji je bio nominiran za Oscara za najbolji strani film.

Ekspedicija Kon-Tiki financirana je privatnim zajmovima, uz donacije opreme od Američke vojske. Heyerdahl i mali tim otputovali su u Peru, gdje su uz pomoć brodogradilišta koje su osigurale peruanske vlasti, izgradili splav od balzinih trupaca i drugih autohtonih materijala u stilu koji su zabilježili španjolski osvajači. Putovanje je započelo 28. travnja 1947. godine. Heyerdahl i pet suputnika plovili su splavom 101 dan preko 6.900 km (4.300 milja) preko Tihog oceana prije nego što su se sudarili s grebenom kod Raroie u Tuamotusima 7. kolovoza 1947. godine. Posada je uspješno stigla na kopno i svi su se sigurno vratili. Heyerdahl je vjerovao da su ljudi s Južne Amerike mogli doseći Polineziju u prekolumbovsko doba. Njegov cilj u organiziranju ekspedicije Kon-Tiki bio je pokazati da nije bilo tehničkih razloga koji bi ih spriječili da to učine, koristeći samo materijale i tehnologije dostupne ljudima tog vremena. Iako je ekspedicija koristila neku modernu opremu, poput radija, satova, karata, sekstanta i metalnih noževa, Heyerdahl je tvrdio da su to bili sporedni elementi u svrhu dokazivanja da sama splav može obaviti putovanje. Ova ideja dobila je potporu iz statističke analize genetskog dokaza o kontaktu između Južne Amerike i Polinezije. Međutim, Heyerdahlova potpuna hipoteza o južnoameričkom podrijetlu polinezijskih naroda danas se uglavnom odbacuje. Većina arheoloških, jezičnih, kulturnih i genetskih dokaza podržava zapadno podrijetlo Polinezijaca, iz jugoistočne Azije, koristeći sofisticirane tehnologije višetrupnih plovila i navigacijske tehnike tijekom austronezijske ekspanzije. Postoji dokaz o nekom protoku gena s Južne Amerike na Uskršnji otok. 2020. godine neki istraživači objavili su istraživanje.

Naslov izvornika
Kon-Tiki ekspedisjonen
Prijevod
Petar Mardešić
Urednik
Stjepan Krešić
Naslovnica
Mirko Ostoja
Dimenzije
20 x 15 cm
Broj strana
227
Nakladnik
Novo pokoljenje, Zagreb, 1951.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u vrlo dobrom stanju
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Blago oštećenje korica
  • Nedostaje omot
  • Tragovi patine
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Gospodin Gustavson, lično

Gospodin Gustavson, lično

Gustafsson
Lars Gustafsson
Nolit, 1975.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
3,43
Čudesni putevi postanka

Čudesni putevi postanka

Stone
Irving Stone
August Cesarec, 1985.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
Knjiga se sastoji od dva toma
7,50
Zlatni magarac

Zlatni magarac

Apulej
Novo pokolenje, 1954.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,99
Između kamena i križa

Između kamena i križa

Mario Monteforte Toledo
Mladost, 1966.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
6,12
Strujanja u novijoj hrvatskoj noveli

Strujanja u novijoj hrvatskoj noveli

Branimir Donat
Marko Marulić, 1971.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,99
Krila od etera

Krila od etera

Runjić Milana Vuković
Ceres, 1998.
Hrvatski. Latinica. Broširano s ovitkom.
3,50