Ji Đing: Knjiga promene
Retka knjiga

Ji Đing: Knjiga promene

Ji Đing, ili Knjiga promena, jedan je od najstarijih kineskih klasika. Služi kao priručnik za mudrost, predviđanje i filozofiju. Zasnovan je na konceptu promene i interakciji jina i janga.

I Ching, ili Knjiga promena, jedan je od najstarijih i najuticajnijih kineskih klasika, koji se koristi za mudrost, filozofiju i proricanje. Evo rezimea ključnih elemenata:

Struktura Heksagrami: Sastoji se od 64 heksagrama, od kojih je svaki kombinacija osam osnovnih trigrama. Heksagrami simbolizuju različite situacije i obrasce promena. Trigrami: Sastoje se od tri linije (neprekidne ili isprekidane), koje predstavljaju osnovne prirodne sile. Metod proricanja Korisnici bacaju novčiće ili koriste štapiće da naprave heksagram, koji se zatim tumači u skladu sa pravilima knjige. Filozofske teme I Ching naglašava promenu kao osnovnu prirodu stvarnosti. Koncepti jin (pasivnost) i jang (aktivnost) predstavljaju suprotne, ali komplementarne sile. Pruža smernice za donošenje odluka, podstiče introspekciju i razmišljanje o životnim situacijama. Praktična primena Koristi se kao alat za samopomoć i razmišljanje, pomažući korisnicima da razumeju svoje unutrašnje misli i spoljašnje okolnosti. I Ching nije samo alat za proricanje, već i filozofski tekst koji istražuje ljudsku prirodu i naš odnos prema svetu.

Prevod
David Albahari
Urednik
David Albahari
Naslovnica
Dušan Ristić
Dimenzije
20 x 12 cm
Broj strana
281
Izdavač
Vuk Karadžić, Beograd, 1980.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Srpski.

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Dvije žene iz Kine - Dudinja i Breskva

Dvije žene iz Kine - Dudinja i Breskva

Hualing Nieh
Globus, 1985.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
8,98
Prostirka za telesnu molitvu

Prostirka za telesnu molitvu

Li Ju

Roman poznatog kineskog pisca iz 19. stoljeća, sa erotskom tematikom, o mladom čovjeku koji, kroz seksualne avanture sa čitavim spektrom lijepih žena, na kraju dolazi do duhovnog osvješćenja i pročišćenja.

Prosveta, 1980.
Srpski. Latinica. Broširano.
4,76
Kineske bajke

Kineske bajke

Knjiga „Kineske bajke” iz 1989. godine sadrži zbirku tradicionalnih kineskih priča prilagođenih deci.

Književna zajednica Novog Sada, 1989.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,22
Under All Heaven

Under All Heaven

Buck
Pearl Buck

Pearl S. Buck spaja svoju voljenu Kinu i rodnu Ameriku u osjetljivoj drami ljudskih odnosa i sukobljenih emocija u svijetu promjenjivih stavova.

Pan Books, 1975.
Engleski. Latinica. Broširano.
10,91