"Ja"

"Ja"

Wolfgang Hilbig

Roman “Ja” jedno je od najvažnijih djela o represiji u Istočnoj Njemačkoj, a njegov autor Wolfgang Hilbig nezaobilazno ime suvremene svjetske književnosti.

U središtu suptilne pripovijesti nalazi se mladi književnik koji se zapleće u zlokobnu mrežu tajne policije te postaje njezin doušnik. Napušta rodni grad i dolazi u Berlin sa zadatkom da se infiltrira u alternativnu književnu scenu, a svoj talent ubrzo počinje trošiti isključivo na izvještaje što ih predaje tajnoj policiji. Hilbigov majstorski opis krize identiteta koju mladić proživljava razotkriva u svoj punini bespomoćnost pojedinca uhvaćena u zamku totalitarnog režima. Roman “Ja”, objavljen tri godine nakon pada Berlinskoga zida, nenadmašan je doprinos razumijevanju nedavne europske povijesti koji se svojom dojmljivošću može usporediti tek sa stranicama što ih je ispisao Franz Kafka.

Mi, male i podle, neprimjetljive, neumorne sjene koje su ljude pratile u stopu: mi smo hranili tu mržnju. Nikome nismo učinili ništa nažao... (...) Mi doista nismo ništa učinili, ali naša sjenovita egzistencija, naša trajna egzistencija, nalik na neugodan, smrdljiv, loše potisnut odraz pojedinčeve duše, naša tajena egzistencija bila je okidač i cilj te mržnje, mi smo bili utjelovljenje svake te pojedinačne mržnje. Mi smo bili sjena života, mi smo bili smrt... mi smo bili utjelovljena, u tami utjelovljena tamna strana čovjeka, mi smo bili podijeljena mržnja, “ja” je bilo mržnja...

Ali Hilbigov roman otada sa svakom proteklom godinom dobiva na vrijednosti i ne gubi na aktualnosti, i to zato što o toj tematici može realistično pripovijedati jedino fantastična književnost, ali i zato što roman “Ja” možemo čitati kao oštru satiru na književnu i duhovno-povijesnu modernu. Velikog pjesnika Wolfganga Hilbiga ionako bi trebalo čitati više. A kad je posrijedi roman “Ja”, pročitati ga upravo je, upotrijebimo i tu neugodnu riječ, obaveza.

Naslov izvornika
"Ich"
Prijevod
Helen Sinković
Urednik
Seid Serdarević
Naslovnica
Grey
Dimenzije
20 x 12 cm
Broj strana
344
Nakladnik
Fraktura, Zaprešić, 2012.
 
Hrvatski jezik, latinica, tvrde korice s ovitkom.
ISBN
978-9-53266-389-1

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Savršene cure

Savršene cure

Marilyn Kaye

Amy Candler uputila se u New York kao finalist natjecanja u pisanju sastava. Ne bi joj uopćesmetalo da pobijedi, no više od toga veseli sju da njeni prijatelji idu s njom. Bit će to jedno nezaboravno putovanje...

Grlica, 2002. Tvrde korice.
3,9930,06
Otok dragulja

Otok dragulja

May
Karl Friedrich May
Otokar Keršovani, 1965. Broširano.
3,5026,37
Izabrat ćeš gore

Izabrat ćeš gore

Ivan Raos
Naprijed, 1964. Tvrde korice.
2,9922,53
Marin Franičević - izabrana djela / Sve masline

Marin Franičević - izabrana djela / Sve masline

Marin Franičević
Nakladni zavod Matice Hrvatske, 1986. Tvrde korice.
2,9922,53
Mreže

Mreže

Koš Erih
Svjetlost, 1968. Tvrde korice s ovitkom.
3,5026,37
Trovačnica

Trovačnica

Zola
Émile Zola

Roman Trovačnica objavljivan je u nastavcima tijekom 1876., a u obliku knjige 1877. To je priča o ženskoj borbi za sreću u radničkoj klasi Pariza.

Rad, 1955. Tvrde korice s ovitkom.
9,9975,27