Svetozar Pribićević u opoziciji (1928-1936)

Svetozar Pribićević u opoziciji (1928-1936)

Ljubo Boban
Boban

Jedno od bitnih obilježja Pribićevićeve politike jest kontinuirani proces transformacije i dograđivanja stavova i kncepcija. On je pratio prilike oko sebe, u zemlji i inozemstvu, i često neposredno reagirao na njih, iznosio o njima svoja gledišta...

"Dosada je više pisano o djelovanju i shvaćanjima Svetozara Pribićevića do proglašenja apsolutističkog režima kralja Aleksandra, nego nakon toga. O tome periodu, nakon 1929, najviše je pisao sam Pribićević u svojoj knjizi Diktatura kralja Aleksandra. Iz te knjige dosta jasno se mogu vidjeti njegove programatske pozicije u tom razdoblju. No, i dalje ostaje potreba da se to razdoblje Pribićevićeva života temeljitije proučava. U historiografskim radovima već je u tom smislu nešto i učinjeno, iako pretežno usputno. I ovaj rad zamišljen je kao doprinos cjelotijem upoznavanju Pribićevićeve politike nakon proglašenja apsolutističkog režima. Pribićevićeva razmišljanja i opredjeljivanja potrebno je promatrati u četiri relacije: u odnosu prema režimu, njegovim institucijama i nosiocima, u odnosu prema opozicionim strankama izvan Hrvatske, u prvom redu prema opoziciji iz Srbije, u odnosu prema Hrvatskoj seljačkoj stranci (što uključuje i odnose u Seljačko-demokratskoj koaliciji), kao i drugim opozicionim grupama u Hrvatskoj, i najzad, u odnosu na situaciju u njegovoj Samostalnoj demokratskoj stranci. U kompoziciji i sadržaju rada postupio sam tako što sam na odgovarajući način, prema potrebama i mogućnostima obrade, sve te relacije dodirnuo ili šire izložio."

Dimenzije
24 x 17 cm
Broj strana
286
Nakladnik
Institut za hrvatsku povijest, Zagreb, 1973.
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Snižena cijena: 7,545,28
Popust od 30% vrijedi do 28.04.2024. 23:59
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Hrvatske granice 1918 – 1991

Hrvatske granice 1918 – 1991

Boban
Ljubo Boban

Knjiga je sažeti prikaz hrvatske povijesti nakon 1918. godine. Ona omogućuje čitatelju da spozna osnovne etape u državno-pravnom razvoju hrvatskog prostora, tj. put stvaranja i oblikovanja hrvatske države i njezinih granica.

Školska knjiga, 1993.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,86
Sporazum Cvetković - Maček

Sporazum Cvetković - Maček

Boban
Ljubo Boban

U knjizi Sporazum Cvetković-Maček Ljubo Boban pokazuje vrline koje su ga krasile kao historičara: rad na pronalaženju novih izvora, njihova beskompromisna analiza, te upotreba u znanstvenom tekstu kojim dovodi u pitanje ranija stajališta.

Institut društvenih nauka, 1965.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
32,56
Plemena Imotske krajine

Plemena Imotske krajine

Fra Vjeko Vrčić

Rad fra Vjekine knjige zasniva se na starim dokumentima koji se nalaze u Zadarskom arhivu. Tu su pohranjeni popisi zbjegova iz Imotske krajine, koji su se zbili 1686. god. kada se selilo ispod Zadvarja i uz rijeku Cetinu.

Franjevački samostan, 1996.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
23,86
Iz riznice hrvatske povijesti i kulture

Iz riznice hrvatske povijesti i kulture

Mijatović
Anđelko Mijatović
Školska knjiga, 1996.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
26,98
Zapisi o životu i običajima Slavonaca

Zapisi o životu i običajima Slavonaca

Ante Duić-Dunja
Gradski muzej Vukovar, 1982.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,32