Therese Raquin

Therese Raquin

Émile Zola
Zola

Roman Tereza ​​Rakin, napisan 1867. godine, prvi je književni uspeh francuskog autora Emila Zole i ujedno prvi naturalistički roman.

Emil Zola se smatra začetnikom naturalizma, perioda koji bi se grubo mogao ograničiti na period između 1870. i 1890. godine. Naturalizam je književni pravac koji nastavlja realizam i još detaljnije i doslednije prikazuje vidljivu stvarnost i ljudsku prirodu. Prema naturalističkom shvatanju, čoveka određuju tri stvari: njegovo nasleđe, okruženje i trenutak (tj. okolnosti u kojima se nalazi). Upravo je ovo naturalističko gledište Zola dosledno primenjivao u svom delu, opisujući surovu stvarnost i događaje koji se vrte oko dva lika koji su potpuno ovladani svojim životinjskim instinktima i na kraju uništeni njima.

Ova jedinstvena priča, isprepletena lažima, strašću, preljubom, zločinima, ubistvima i nasiljem, proslavila je mladog Zolu i podigla njegovu reputaciju na viši nivo i zaintrigirala određenu grupu čitalaca, ali je istovremeno izazvala ogorčenje njegovih savremenika, pre svega zbog njegovog predmeta, a zatim i zbog načina na koji je predstavljen.

Zola je, pošto je dobio mnoge uvrede na račun svog dela, branio se dodavanjem predgovora drugom izdanju romana (koje se smatra svojevrsnim manifestom samog prirodnjačkog pokreta), čime je branio i razjasnio glavne ideje koje su da dođe u ovom romanu, s obzirom da su ga kritičari pogrešno protumačili:

„U Therese Rakuin sam želeo da proučavam temperamente, a ne karaktere. O tome je cela knjiga. Izabrao sam likove kojima suvereno vladaju njihovi živci i njihova krv, pa su lišeni svakog dara slobodnog rasuđivanja i u svakom činu svog života vođeni su zlom sudbinom svog puta. Tereza ​​i Loran su ljudske životinje i ništa više."

Prevod
Božidar Zajčić
Urednik
Ivo Sanader
Naslovnica
Nenad Dogan
Dimenzije
20 x 12,5 cm
Broj strana
210
Izdavač
Logos, Split, 1985.
 
Tiraž: 10.000 primeraka
 
Latinica. Tvrde korice s omotom.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Gustave Flaubert

Gustave Flaubert

Zola
Émile Zola
Nakladni zavod Hrvatske, 1948.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,76
Tereza Raken

Tereza Raken

Zola
Émile Zola
Izdavačko preduzeće "Rad", 1963.
Srpski. Latinica. Broširano.
2,50
Stranica ljubavi

Stranica ljubavi

Zola
Émile Zola
Rad, 1974.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
5,84
Objahana zemlja: priče

Objahana zemlja: priče

Ante Matić
Grafički zavod Hrvatske (GZH).
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
6,50
Zapisci Malte Laurids Briggea

Zapisci Malte Laurids Briggea

Rilke
Rainer Maria Rilke
Narodna knjižara.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
8,22
Oganj

Oganj

Henri Barbusse

Anri Barbus je bio francuski romanopisac, novinar i komunistički aktivista. Slavu je stekao romanom Le Feu objavljenim 1916. godine, koji je zasnovan na njegovim iskustvima iz Prvog svetskog rata.

Jugoslavijapublik, 1980.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,98