Šagrinska koža

Šagrinska koža

Honore de Balzac
de Balzac

Šagrinska koža je roman francuskog romanopisca i dramatičara Honoréa de Balzaca iz 1831. godine. Smješten u Pariz ranog 19. stoljeća, priča priču o mladiću koji pronalazi čarobni komad šagrena koji ispunjava svaku njegovu želju.

Romantična komponenta Balzacove ličnosti došla je do svog punog izražaja u čitavom nizu djela, koja je sam Balzac svrstao među "filozofske priče": u svima je njima jako naglašena fantastičnost i misticizam, za koji je većina kritičara nalazila uzor u Hoffmannu. Godine 1830., izlazi Balzacov L'Élixir de longue vie, koji i po koncepciji i po naslovu podsjeća na Hoffmannov "životni eliksir". Godinu dana kasnije objavljuje "Šarginsku kožu", koja podsjeća na Hoffmannove "Phantasienstücke", samo s tom razlikom što Balzaca vode filozofske i moralne tendencije, kojih kod Hoffmanna nema. "Šagrinska koža" izvrsno pokazuje kako Balzac vješto spaja fantastičnost s realističnom točnošću u opisivanju.

U "Šagrinskoj koži" Balzac je izvrsno prikazao i opisao strast u svim njenim detaljima i izrazio moralnu tezu da preveliko udovoljavanje strastima neminovno uništava čovjeka. Raphael de Valentin prokartao je sav svoj imutak, koji mu je bio dostatan da bez neprilika završi školovanje. Tako se našao u bezizlaznoj bijedi, iz koje hoće da se izbavi samoubojstvom. Na sreću, kod nekog se staretinara na obali Seine - u kojoj je htio da se ubije - dokopa čudesne šagrinske kože, koja ima svojstvo da svom vlasniku ispunjava svaku želju. Jedina joj je mana- što se pritom smanjuje, a kad se sasvim smanji, kad je nestane, onda je došao kraj životu njenog vlasnika. Raphael, oslobođen bijede, ponovo se baca u naručaj strastima. Ali ne za dugo: svaki ga pogled na šagrinsku kožu, koja s naočigled smanjuje, upozorava da mu se približava kraj. Ta ga misao konačno natjera u očaj, a očaj u bolest - iz koje ga ne mogu spasiti ni najbolji liječnici. Tako mu žalja za ispunjavanjem vlastitih strasti na kraju donosi smrt.

Naslov izvornika
La Peau de chagrin
Prijevod
Iva Adum
Dimenzije
17 x 12 cm
Broj strana
292
Nakladnik
Naprijed, Zagreb, 1958.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Evgenija Grande

Evgenija Grande

de Balzac
Honore de Balzac
Svjetlost, 1973.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
2,99
Ljiljan u dolu

Ljiljan u dolu

de Balzac
Honore de Balzac
Svjetlost, 1970.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,99
Sjaj i bijeda kurtizana

Sjaj i bijeda kurtizana

de Balzac
Honore de Balzac
Svjetlost, 1970.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,99
Baldassarova odiseja

Baldassarova odiseja

Amin Maalouf

“Baldassarova odiseja” je opsežan povijesni roman koji se bavi putnicima razapetim među zemljama, jezicima i religijama.

Mozaik knjiga, 2005.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
11,82
Turcaret

Turcaret

Alain-René Lesage
Nakladni zavod Hrvatske, 1948.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,06
Kraljičin đerdan

Kraljičin đerdan

Dumas
Alexandre Dumas

Kraljičin đerdan je roman Alexandrea Dumasa koji je objavljen 1849. i 1850. godine. Labavo se temelji na Aferi s dijamantnom ogrlicom, epizodi koja uključuje prijevaru i kraljevski skandal koji je dospio na naslovnice na dvoru Luja XVI. 1780-ih.

Otokar Keršovani, 1964.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Knjiga se sastoji od dva toma
8,42