A nilski konji su se skuhali u svojim bazenima

A nilski konji su se skuhali u svojim bazenima

Jack Kerouac, William S. Burroughs

A nilski konji su se skuhali u svojim bazenima su privlačno štivo brzog tempa. To je i umjetničko djelo bez premca, legendaran roman koji su u osvit bitničkog pokreta napisala dvojica iznimno utjecajnih pisaca.

Dana 14. kolovoza 1944. godine, Lucien Carr, prijatelj Williama S. Burroughsa iz St. Louisa, izviđačkim nožem ubo je čovjeka koji se zvao David Kammerer i njegovo tijelo bacio u rijeku Hudson. Osam je godina Kammerer salijetao mladog Carra, ali te noći nešto se dogodilo: ili je Carru konačno prekipjelo, ili se morao braniti.

Sutradan je Carr, odjeće umrljane krvlju, pošao od svojih prijatelja Billa Burroughsa i Jacka Kerouaca zatražiti pomoć. Time ih je uvukao u zločin. Nekoliko mjeseci kasnije, oni su se upleli u zločin na drukčiji način.

Nešto u tom ubojstvu opčinilo je bitnike, napose Kerouaca i Burroughsa, koji su odlučili zajedno raditi na romanu o događajima koji su se zbili prethodnog ljeta. U to vrijeme obojica autora bili su nepoznati, tek su se nadali da će napisati nešto zapaženo. Naizmjenično pripovijedajući svoja poglavlja, sklopili su tvrdo kuhanu priču o boemskom New Yorku u vrijeme Drugog svjetskog rata, krcatu drogama i umjetnošću, opsesijama i nasiljem, s prizorima i likovima koje su prenijeli iz vlastitih života.

Svoj rukopis naslovljen "A nilski konji su se skuhali u svojim bazenima" - naslovljen po apsurdnoj rečenici iz radijskih vijesti o požaru u cirkusu - ponudili su izdavačima, ali odbijen je i odbačen u ladicu, gdje je desetljećima ležao. Konačno objavljen 2008. godine, nakon dugo vremena.

"A nilski konji su se skuhali u svojim bazenima" (And the Hippos Were Boiled in Their Tank) pripovijeda o Ramsayu Allenu i objektu njegove fiksacije: karizmatskom, mladom idealistu Phillipu Tourianu. Phillip je s društvom pio i sanjario po barovima i stanovima West Villagea, sve dok sa svojim prijateljem Mikeom Rykom (Kerouacov narator) nije skovao plan da se ukrcaju na trgovački brod. Uskočit će na liniju za Francusku, pobjeći s broda i potom se preko bojišnice probiti do Pariza.

Naslov izvornika
And the Hippos Were Boiled in Their Tank
Prijevod
Miloš Ðurđević
Urednik
Marinko Koščec
Naslovnica
Andrea Knapić
Dimenzije
23 x 13 cm
Broj strana
141
Nakladnik
SysPrint, Zagreb, 2010.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53232-303-0

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Snižena cijena: 10,427,82
Popust od 25% vrijedi do 30.04.2024. 23:59
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Sabrana dela 11:Duh i telo

Sabrana dela 11:Duh i telo

Buck
Pearl Buck
Matica srpska, 1967.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
20,00 (komplet)
Inside, Outside

Inside, Outside

Herman Wouk

Od svijeta vjere do svijeta show businessa, od ratišta do teatra predsjedničke politike, roman prati dramatične, često smiješne avanture jedne židovske obitelji na putu do američkog sna.

Fontana Books (Collins), 1986.
Engleski. Latinica. Broširano.
7,165,73
Kolevka za macu

Kolevka za macu

Kurt Vonnegut

Kolijevka za macu je satirični postmoderni roman, s elementima znanstvene fantastike, američkog pisca Kurta Vonneguta.

Jugoslavija, 1978.
Srpski. Latinica. Broširano.
4,993,49 - 5,98
Bratstvo crnog bodeža: Kraljica tame

Bratstvo crnog bodeža: Kraljica tame

Ward
J. R. Ward

Druga knjiga ovog neodoljivog, vrućeg i zavodljivog serijala o vampirima otkrit će vam hoće li Beth i Wrath uspjeti preživjeti sudar svjetova!

Znanje, 2012.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
22,46 (komplet)
Ponoć

Ponoć

Koontz
Dean R. Koontz

Stanovnici kalifornijskog gradića Moonlight Covea doživljavaju neobične promjene. Neki su izgubili osnovne ljudske osjećaje, drugi se predaju neljudskim, divljim porivima. Nižu se okrutna ubojstva. Nekolicina nepromijenjenih nasmrt je uplašena…

Mladinska knjiga, 1993.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
38,78
Coruscant Nights I: Jedi Twilight

Coruscant Nights I: Jedi Twilight

Michael Reaves

S mračnim usponom Carstva i praktički izbrisanim Jedi vitezovima, jedan Jedi koji je izbjegao masakr predviđen je za spoj sa sudbinom i sukob s Darth Vaderom.

Del Rey, 2008.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,99