
Šeherezadini najljepši recepti iz 1001 noći
Turska kuhinja jedna je od najljepših svjetskih gastronomskih priča.
Baš kao i Šeherezadine priče iz 1001 noći, orijentalna jela, kolači i napitci su raznovrsni, šaroliki, uzbudljivi i neobični. Spomenimo samo neke koji su postali poznati širom svijeta: burek, sarma, kebab, pilav, baklava, tufahije, sutlijaš, boza, turska kava, jogurt... Turci obožavaju kuhano ili svježe povrće u kombinaciji s janjetinom ili piletinom, neizostavne orahe i pistacije u jako slatkim i sočnim kolačima. Jogurt se poslužuje gotovo uz svako jelo kao napitak, a često je i bitan sastojak u pripremi mnogih jela. Turcima je kava neizostavan dio popodnevnog odmora, a tijekom dana i večeri najviše vole piti čaj, koji pripravljaju na poseban, gotovo obredan način. U orijentalnim jelima naslućuje se izuzetno bogata povijest Bliskog Istoka i Perzije, stoljeća trgovine, razmjene iskustava i običaja, ukusa i navika. Istražujući sva ta gastronomska bogatstva, sklopite oči i, nošeni slasnim okusima, zamislite čarobne prizore iz pradavnih pripovijesti i osluhnite prigušene zvukove saza, dairi, defa, prebogate orijentalne rapsodije.
Jedan primjerak je u ponudi