Istorija sveta u 6 pića

Istorija sveta u 6 pića

Tom Standage

Kako se istorija menjala, tako je svako vreme, mesto i svaka kultura imala svoje omiljeno piće; od prvih naseobina iz kamenog doba do velikih dvorana za gozbe u staroj Grčkoj, ili čuvenih kafeterija iz vremena prosvetiteljstva.

Kako se istorija menjala, tako je svako vreme, mesto i svaka kultura imala svoje omiljeno piće; od prvih naseobina iz kamenog doba do velikih dvorana za gozbe u staroj Grčkoj, ili čuvenih kafeterija iz vremena prosvetiteljstva. U nekim slučajevima ta su pića imala i neočekivan uticaj na tok istorije. Baš kao što arheolozi istoriju dele na različite periode (kameno, bronzano, gvozdeno doba...), tako je moguće podeliti istoriju sveta na periode u kojima su dominirala različita pića. Šest veoma različitih pića – pivo, vino, žestoka alkoholna pića, kafa, čaj i koka-kola – obeležila su tok svetskih zbivanja. Tri od ovih šest pomenutih pića sadrže alkohol, a tri kofein, ali ono što im je zajedničko jeste da je svako od njih definisalo ključne epohe u istoriji čovečanstva, od antike do danas.

Pivo je imalo izuzetnu važnost u prvim civilizacijama Mesopotamije i Egipta i korišćeno je, pored ostalog, za plaćanje nadnica. Zlatno doba antičke Grčke bilo je doba vina, osnovnog sredstva trgovine u velikim prekomorskim trgovačkim pohodima, preko kojih su se grčke ideje i kultura širile na sve strane sveta. Žestoka pića, kao što su brendi, rum i viski okrepljivala su moreplovce na dugim putovanjima u doba velikih istraživanja i služila kao sredstvo plaćanja u trgovini robljem. Iako kafa potiče iz arapskog sveta, ona je podsticala revolucionarnu misao u Evropi u doba prosvetiteljstva, kada su kafeterije postale centri duhovnog razvoja. I stotinama godina pošto su Kinezi počeli da piju čaj, on je postao toliko popularan u Britaniji da je određivao smer (pravac) britanske spoljne politike na vrhuncu Britanskog carstva. Veštački gazirana pića prvi put su se pojavila u Evropi pred kraj XVIII veka, ali su postala fenomen u XX veku sa koka-kolom, najpoznatijim i najprodavanijim proizvodom na svetu, koji i danas predstavlja pravi simbol napredovanja prema jedinstvenom svetskom tržištu

Šest pića o kojima je reč u ovoj knjizi, ukazuje na složenost međusobnog uticaja različitih civilizacija i na povezanost svetskih kultura. Posle čitanja ove nesvakidašnje i podsticajne knjige, može vam se desiti da ubuduće na sasvim nov način ispijate svoje omiljeno piće.

Naslov originala
A History of the World in 6 Glasses
Prevod
Milana Todoreskov
Urednik
Vladislav Bajac
Ilustracije
JovanČekić
Naslovnica
Koan
Broj strana
214
Izdavač
Geopoetika, Beograd, 2008.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Srpski.
ISBN
978-8-67666-110-7

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Povijest 3 : Helenizam i rimska republika

Povijest 3 : Helenizam i rimska republika

Treći svezak "Povijesti svijeta" koja je u originalu objavljena 2004. godine u izdanju Instituto Geografico De Agostini i Editoriale Metropoli uz talijanske novine La Repubblica, dok joj je u Hrvatskoj izdavač Europapress holding.

Europapress holding, 2007.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
6,985,24 - 7,32
Povijest 14: Industrijalizacija i nacionalne revolucije (1848.-1871.)

Povijest 14: Industrijalizacija i nacionalne revolucije (1848.-1871.)

Europapress holding, 2008.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
8,52
Gutenbergova galaksija: Nastajanje tipografskog čoveka

Gutenbergova galaksija: Nastajanje tipografskog čoveka

Marshall Mcluhan

McLuhanova najvažnijom knjiga. Marshall McLuhan tvorac je poznate teze “Medij je poruka”, a to je ujedno i osnovna tema ove knjige. Izazovna knjiga koja govor o o nekim središnjim problemima naše civilizacije.

Nolit, 1973.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
17,78
Povijest 17: Predvečerje rata i drugi svjetski rat

Povijest 17: Predvečerje rata i drugi svjetski rat

Iako suočeno s unutarnjim nemirima, jačanjem fašizma i nacizma te socijalnim, nacionalnim i kolonijalnim razlikama, nakon Prvog svjetskog rata čovječanstvo je ipak očekivalo mir...

Europapress holding, 2008.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,52
Najveće kulture svijeta 2: Kina

Najveće kulture svijeta 2: Kina

Joachim Hildebrand

Najveće kulture svijeta kolekcija je osam knjiga koje govore o velikim svjetskim civilizacijama. Knjige su po prvi puta izdane u Hrvatskoj 2005. godine u Rijeci od izdavača Extrade d.o.o., ali je i svih osam knjiga izdano i posebno za Večernji list.

Extrade, 2005.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
6,84
Šok budućnosti

Šok budućnosti

Alvin Toffler

Ovo je knjiga o tome što se događa ljudima kad ih pregazi vrijeme, o tome kako se možemo pripremiti za budućnost ili doživjeti neuspjeh.

Otokar Keršovani, 1975.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
9,85